Güney Kore, Almanya merkezli Diehl Defence ile iş birliğine gidiyor.
Korea Aerospace Industries (KAI) ile Almanya merkezli Diehl Defence, Güney Kore’nin KF-21 Block II ve FA-50 savaş uçaklarına IRIS-T kısa menzilli hava-hava füzesinin entegrasyonuna yönelik mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma kapsamında, Alman füzeleriyle donatılmış savaş uçaklarının uluslararası pazarda satışına yönelik çalışmalara yer verilecek. Ayrıca Diehl Defence şirketinin gelişmiş ürün yelpazesinin de Güney Kore’nin yerli uçak platformlarına entegrasyonu için çalışmalara başlanacak.
Mutabakat zaptı; Singapur Airshow’un hemen öncesinde, 19 Şubat günü KAI CEO’su Kang Goo-Young ve Diehl Savunma Bölümü Yönetim Kurulu üyesi Dr. Harald Buschek arasında imzalandı. Bu anlaşma şirketler için stratejik bir adımı temsil etmektedir. Bu adım, daha önce ADEX 2021 sırasında gerçekleşen ve her iki şirketin de iş birliğine vurgu yaptığı bir anlaşmanın ardından gelmiştir.

Diehl Defence ve KAI arasındaki iş birliği 2017 yılına kadar uzanmaktadır. Bu iş birliği, IRIS-T füzesinin KF-21 Block I savaş uçağına entegrasyonu programı ile başlamıştır. Bu bağlamda Güney Kore’nin KF-21 Boramae savaş uçağının ilk uçuşundan 10 ay sonra, yani 4 Nisan 2023 tarihinde yapılan testlerde IRIS-T hava-hava füzesi başarılı bir şekilde ateşlenmişti.
Diehl Defence, IRIS-T füzesi programının ana yüklenicisidir. IRIS-T füzesi; Eurofighter Typhoon, JAS-39 Gripen, F-16, EF-18, F-5 ve Panavia Tornado de dahil olmak üzere çeşitli savaş uçaklarında kullanılabilmektedir.
KF-21 savaş uçağına farklı menşeili mühimmatların entegrasyonu
Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) ve Korea Aerospace Industries (KAI), uçağın uluslararası pazardaki rekabet gücünü artırmak amacıyla KF-21’e monte edilebilecek yabancı üretim füzelerini de test ediyor. Aralık 2022 tarihli bir haber bülteninde DAPA, KF-21’in uzun menzilli füzeler taşımasını sağlamak amacıyla 190 milyar won tutarında bir harcama planladığını duyurmuştu.
Ajans, bu planlamanın KF-21’in ihracat rekabet gücünü artıracağını ifade etmişti. DAPA, 2023 yılı içerisinde de 2035 yılında tamamlanmak üzere kısa menzilli havadan havaya füze geliştirme planlarını da kamuoyuyla paylaşmıştı.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.