HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, Defensehere’a yaptığı açıklamada, Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) hakkında bilgiler verdi.
Tübitak ile Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi konusunda bir işbirliği protokolü imzaladıklarını söyleyen Nacar, “Aslında bu bir uzun zamandır TÜBİTAK’ın geliştirmiş olduğu gerçek zamanlı işletim sistemini HAVELSAN’a teknoloji transfer yoluyla aslında lisanslanması konusunda bir anlaşmaydı.” ifadelerini kullandı.
Nacar, Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) hakkında şunları söyledi: Burada Havelsan gerçek zamanlı işletim sistemini alıp, yaygınlaştırıp idame gibi konularda destek vererek ve yeni uygulanacak platformlara bord dediğimiz; anakartlara gömülü olarak yerleştirileceği için bu yazılım, yeni uygulanacak işlemcileri destekleyecek şekilde bord destek, anakart destek paketleri yazılımını sağlayacak HAVELSAN. Bunun yanı sıra bir ara katman ile de yeni uygulanacak sürücüler olsun, yeni uygulanacak grafik işlemcileri olsun teknolojileri de bu kapsam da HAVELSAN yazılımını geliştirmek suretiyle, TÜBİTAK’a bu anlamda destek vermiş olacak.
Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’nin çekirdek yazılımını ise TÜBİTAK’ BİLGEM’de yazılımını geliştirmeye devam edecek. Bu şekilde ülkemizin dışarıya giden lisans ücretleri, bu gerçek zamanlı yabancı menşeili işletim sistemlerine ödenen lisans ücretleri, ülkemiz de kalarak bu teknolojinin gelişimine fayda sağlayacak.
Hem ekonomik hem de zaman açısından takvim açısından çünkü yabancı firmalarla görüşmek, yeni talepleri onlara iletmek, onların dönüşlerini almak belli bir zaman alıyor. O anlamda da HAVELSAN, bunu daha çevik bir şekilde yaparak platform geliştirmede ülkemize zaman kazandıracağını düşünüyoruz. Bu platformlar, işletim sistemine kurulacak olan platformlar; uçak platformları, raylı sistemler olabilir, enerji santrallerindeki bileşenler olabilir, savunma sanayiinin diğer alanları olabilir, otomotiv sektörü öyle, ayyolti dediğimiz evlerde dahi kullandığımız çamaşır makinası, bulaşık makinası, televizyon gibi herhangi bir kullandığımız sensör, alarm vs. tüm bu cihazların içerisinde kullanabilecek türden bir aslında gömülü yazılım sistemi bu. Dolayısıyla bu alanda bize daha iyi ilerleme daha çabuk ilerleme sağlatacağını düşünüyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.(1)

Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS)
TÜBİTAK BİLGEM ile Türk Savunma Sanayiinin dev şirketlerinden biri olan HAVELSAN arasında Gerçek Zamanlı İşletim Sistemleri anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile savaş uçağı ve helikopter gibi birçok yüksek teknolojili üren için elzem olan işletim sistemi yerli ve milli olarak üretilecek. Bu anlaşma ile savaş uçağı ve helikopter gibi birçok yüksek teknolojili ürün için elzem olan işletim sistemi yerli ve milli olarak üretilecek. Söz konusu sözleşmeyi TÜBİTAK BAŞKANI Sayın Prof. Dr. Hasan MANDAL ile HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif NACAR imzaladılar.
Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) Savunma, havacılık, uzay, otomotiv, aylı, ulaşım, nükleer santralleri, tıp elektroniği ve daha bir çok sektörde kullanılmaktadır. GİS ya da GİSİS olmak üzere anılan yerli ve milli Gerçek Zamanlı İşletim Sistemleri kritik alanlarda yerli teknolojinin yerli yazılımın beyni niteliğinde. Bu işletim sistemiyle emniyet kritik sistemlerdeki dışa bağımlılığın azaltılmasına sızmalara ve saldırılara karşı güvende olunmasına, sistemler üzerinde tam hakimiyet kurulmasına imkan sağlamakta.
TÜBİTAK BİLGEM’in geliştirdiği GİS’in yurt içinde ve yurt dışında tanıtımı, yaygınlaştırılması, pazarlanması, satış , eğitimleri, kart destek paketlerinin geliştirilmesi, saha desteği, bakım ve idame faaliyetleriyle ilgili haklar imzalanan sözleşme uyarınca HAVELSAN’a lisaslandı. HAVELSAN ara katman seviyesinde yeni yeteneklerin ve özelliklerin geliştirilmesine katkı verecek. TÜBİTAK BİLGEM GİS’i teknolojik trentlere ve sektörlerin emniyet kritik sistem ihtiyaçlarına yönelik geliştirme faaliyetlerine devam edecek.
İlgili Olarak
Avrupa’nın en büyüğü; TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi açıldı