HAVELSAN, Komuta Kontrol Savunma Teknolojileri ile Türk Silahlı Kuvvetleri başta ve öncelikli olmak üzere yerli, yabancı farklı devlet kurumlarına çözüm ve hizmetler sunmaya devam ediyor. HAVELSAN üç ayda bir yayınladığı derginin 8. sayısında, Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri alanındaki gelişmeleri ele alan yazıya yer verdi.
Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığı (KKST GMY.lığı), Türk Silahlı Kuvvetleri başta ve öncelikli olmak üzere yerli, yabancı farklı devlet kurumlarına, Komuta Kontrol ve Bilgi Sistemleri, Savaş Yönetim Sitemleri, Savaş Sistemleri Entegrasyonu, Performansa Bağlı Lojistik Destek alanlarında, %70’inin Mühendis olduğu yaklaşık 670 kişilik bir personel ile çözüm ve hizmetler sunan bir bölümdür.
KKST; Sualtı, Suüstü, Hava ve Kara C4ISR portföylerinde uzmanlaşmış birimler ile büyük çoğunluğu Ankara ve İstanbul yerleşkelerinde olmak üzere, Gölcük ve İzmir Tersanesi Komutanlıklarında, Araştırma Merkezi Komutanlığında, Hv.K.K.lığı karargahında, Konya 3’ncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda, Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri yerleşkesinde, bazen müşterilerin kendi kurumları içerisinde bazen de çok yakınlarındaki bir yerde olacak şekilde 8 ayrı lokasyonda hizmet veriyor.
Suüstü C4I Portföyü
Dz.K.K.lığı Araştırma Merkezi K.lığı (ARMERKOM) ile HAVELSAN’ın birlikte geliştirdiği yeni nesil, ağ destekli harbin Komuta Kontrol Sistemi ana çatısını oluşturan ADVENT Savaş Yönetim Sistemi (SYS) MİLGEM korvet projesinin dördüncü gemisinden sonra 2020 yılı içinde TVEG platformunda da başarıyla teslim edildi. MİLGEM projesinin 3. Gemisinin ADVENT SYS ile retrofit çalışmalarını da dönem içinde başlandı. MİLGEM 5 olarak da adlandırılan İ Sınıfı Fırkateyn projesi, DİMDEG projesi, LHD projesi faaliyetleri 2020 içinde devam etmiş, bu platformlara tesis edilecek sistemlerin tasarım ve geliştirme çalışmaları paydaşlar ile birlikte sürdürüldü.
Dost ve kardeş ülke Pakistan için üretilecek MİLGEM platformlarında kullanılacak sistemlere ve sağlanacak hizmetlere yönelik faaliyetler sürdürüldü. Pakistan’da MTSS firması ile yerel katkıyı sağlayacak hizmet sözleşmesi hayata geçirildi. Barbaros Sınıfı Fırkateyn Savaş Yönetim Sistemi (B-SYS) geliştirme projesi kapsamında, Bulut-SYS mimarisi ile ADVENT SYS’nin güçlerini birleştirerek oluşturulan B-SYS’nin ilk önemli doğrulama aşaması olan Donanım Yazılım Birleşik Fabrika Kabul Testi başarıyla tamamlandı. B-SYS platform entegrasyonu hazırlıkları devam etmektedir. ADVENT yazılımının sadece iki iş istasyonunu kapsayan mini versiyonu ilk kez kullanıma verildi. Böylece ADVENT SYS’nin ölçeklenebilir, modüler bir yapıya sahip olduğu da sahada test edilmiş olacak. Platform Veri Dağıtım Sistemleri ailesinin bir üyesi olan ve şimdiye kadar platformlarda %99,9 Availability performansı ile 7/24 esasına göre çalışan Gemi Veri Dağıtım Sisteminin Avcı Bot, Hücumbot ve Mayın Gemisi Platformları için özel üretilen Mini-Gemi Veri Dağıtım Sistemi (Mini-GVDS) geliştirme, üretim ve test safhaları 2020 yılı içerisinde tamamlandı.
Bu ürün ile, hem çok yüksek performans standartlarında küçük platformların ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde ve çok daha ekonomik bir ürün ortaya çıkartıldı, hem de Mini-GVDS geliştirme çalışmaları kapsamında Mini GVDS’de kullanılan COTS tedarik edilebilen elektronik kartların HAVELSAN tarafından tasarım, geliştirme ve üretimi tamamlandı.
Sualtı C4I Portföyü
Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) sözleşmesi kapsamında inşası devam eden REİS sınıfı denizaltılar için HAVELSAN’ın geliştirdiği özgün SEDA Savaş Yönetim Sistemi yazılımını da içerecek şekilde denizaltının komuta kontrol sistemi fabrika kabul testleri başarıyla tamamlandı. Aynı proje kapsamında yabancı üreticilerle yarışılıp kazanılan Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) ürününün 6’cısının da fabrika kabul testleri 2020 yılı içerisinde başarıyla tamamlandı. STM’nin ana yüklenici olarak Pakistan MSB.lığı ile imzaladığı AGOSTA denizaltılarının modernizasyon projesinde HAVELSAN sorumluluğunda sağlanan Komuta Kontrol Sistemlerinin (Sonarlar, Torpido Atış Kontrol Sistemi, Savaş Yönetim Sistemi, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi) teslimatı tamamlandı. Preveze Sınıfı denizaltıların modernizasyonu kapsamında; ilk denizaltının Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS), akustik olmayan sistem entegrasyonu (AKOS) projesinin ilk yazılım ve/veya donanım teslimatları tamamlandı.
Kara C4ISR Portföyü
Sahil Güvenlik Komutanlığına gözetleme ve harekât etkinliğini artıracak olan Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesinde altyapı ve saha kabul faaliyetleri çok büyük oranda tamamlanarak, durumsal farkındalık yeteneklerini sağlayan ilk grup yazılım kabulleri 2020 yılı içerisinde hatasız olarak tamamlandı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından deneme kullanımlarına başlandı. Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (TBGTH) Sistem Yükseltmesi ve İlavesi Projesinde ASELSAN tarafından sağlanan Radar, Elektro Optik ve Radar Yön Bulucu gibi sensörlerin kurulumu, HAVELSAN tarafından geliştirilen Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Kontrol Sistemine entegre edildi.
GPS alıcılarının karıştırıcılara rağmen konum bilgisi üretebilmesini ve görevlerini sürdürebilmelerini sağlayan KASK (Diğer adı KONUMBUL) GNSS Koruma Sisteminin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının muhtelif gemilerinde yerini aldı ve başarılı bir şekilde kullanılıyor. Sistemin kara araçlarında kullanımına yönelik çalışmalar ise devam ediyor. Müşterek bir Komuta Kontrol Bilgi Sistemi (KKBS) olarak geliştirilen HARBİYE (diğer adı ile DefenceOut-Of-Box) 8 yıldan bu yana olduğu gibi NATO’nun CWIX tatbikatlarına katılım sağlayarak tüm testlerden başarıyla geçti.
Umman Savunma Bakanlığı tarafından Müşterek Komuta Kontrol Sistemi olarak aktif bir şekilde kullanılan ve garanti fazından olan HARBİYE Sistemine lojistik destek verilmeye devam ediliyor. İlk milli KBRN Savunma Komuta Kontrol sistemi olan KBRN MENTOR kullanıma hazır hale geldi. Tespit ve teşhis sistemlerinin ölçümleri ya da bildirim yoluyla KBRN olayının haber alınması halinde devreye giren KBRN MENTOR yazılımı, olay sırasında ve sonrasında stratejik, operatif, taktik seviyede planlama ve olay yönetimi ile uçtan uca çözüm sağlıyor. KBRN KÖPRÜ ürünü ise farklı sensörlerin hızlı bir şekilde entegre edilmesi amacı ile geliştirildi ve KBRN sensörü taşıyan İHA konsept çalışmasında başarılı bir şekilde kullanıldı.
Hava C4I Portföyü
Hava Kuvvetleri Komutanlığının, harekat, istihbarat ve kaynak yönetimi alanlarında tümüyle kağıtsız ortama geçirilmesini sağlayan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Bilgi Yönetim Sisteminin (HvBS) ömür devri yönetimi ve Hava Kuvvetlerinin çıkan güncel ihtiyaçlarına göre bakım idamesinin yapılması projesinin 2018-2021 tarih aralığındaki faaliyetlerine devam edildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki 4 adet Havadan Erken İkaz (HİK) uçaklarının tüm görev sistemi yazılımlarının bakım-idame, geliştirme, test, kalifikasyon ve konfigürasyon yönetimi faaliyetleri HAVELSAN tarafından herhangi bir kesintiye uğramaksızın devam edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığını MSA ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının MPA hava platformlarındaki görev sistemleri yazılımlarının çok büyük bir kısmının HAVELSAN tarafından geliştirilmiş olmasından edilen tecrübe ve ADVENT SYS alt yapısı kullanılarak, Deniz Karakol ve Gözetleme uçakları başta olmak üzere benzer platformlarda görev yapacak ADVENT MARTI Uçak Görev Sistemi (Hava Komuta Kontrol Sistemi; HKKS) geliştirme çalışmalarında HAVELSAN öz kaynaklarıyla ilk prototipi 2019 yılı sonlarında oluşturdu, uçaktaki tüm sensörlerle entegre edilip yer testleri tamamlandı.
Deniz Karakol uçaklarının IFF sistemlerinin millileştirilmesi kapsamında Milli IFF sisteminin, uçak Komuta Kontrol Sistemine entegrasyon başlandı. NATO’nun ACCS (Air Command and Control System) projesinin istenilen seviyede başarı gösterememesi üzerine NATO üyesi ülkelerin elindeki imkan kabiliyetlerinin altı aşamalı seçim kriterlerince değerlendirilmesi çalışmaları kapsamında HvBS, non real time Stratejik, Operatif ve Taktik seviye Komuta Kontrol faaliyetlerinde 4. Aşamayı tamamlayabilen tek sistem oldu. NATO’nun beşinci ve altıncı aşama çalışmalarına hazırlık çalışmalarına devam ediliyor.
HvBS Muharebe Yönetimi yazılımının dost ve müttefik ülkelerin Hava Kuvvetlerinde kullanılabilmesine yönelik tasarım uyarlama faaliyetlerine 2020 yılı içerisinde başlandı.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
HAVELSAN, KBRN tehditlerine karşı Otonom KBRN Keşif Hava Sistemi geliştirdi

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.