Hindistan, 6. nesil savaş uçağı programı GCAP’a katılmak istiyor.
Japonya merkezli Sankei tarafından yapılan habere göre Hindistan, 6. nesil savaş uçağı programı GCAP’a katılmak istiyor. Bu bağlamda GCAP, Japonya, Birleşik Krallık ve İtalya tarafından yürütülmekte. Aralık 2022’de 3 ülke arasında bahse konu projeyle ilgili bir anlaşmaya varılmıştı. Program, 2035 yılına kadar 6. nesil bir savaş uçağı geliştirmeyi hedefliyor.
Japonya merkezli haber portalı, ilgili gelişmeyi birkaç Japon yetkili ve Hintli diplomatın ifadesine dayanarak doğruladığını ifade etmekte. Bu bağlamda Sankei, Hindistan’ın GCAP projesine önemli ilgi gösterdiğini ve projeye katılımını araştırmak amacıyla resmi olarak Japon hükümetine ulaştığını belirtmekte. Ancak Japonya, Hindistan ve Rusya’nın onlarca yıldır çok güçlü savunma bağları olduğundan Hindistan’ın programa katılımının, teknoloji sızıntısı riski oluşturabileceğinden endişe ediyor. Bu nedenle Japonya’nın şu anda ihtiyatlı davrandığı ifade edilmekte.

Suudi Arabistan da programa ilgi duyuyor
6. nesil savaş uçağı geliştirmek üzere İtalya, Birleşik Krallık ve Japonya arasında stratejik bir iş birliği olan Global Combat Air Programme (GCAP) kapsamında Suudi Arabistan’ın da dahil olabileceği 2024 yılının sonunda aktarılmıştı.
Bu bağlamda İtalya Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, İtalya, Birleşik Krallık ve Japonya’nın gelişmiş bir ön cephe savaş uçağı inşa etmek üzere kurdukları ortaklığın Suudi Arabistan’ı da kapsayacak şekilde genişletilebileceğini söylemişti.

Ancak konuyla ilgili bazı şartlar gündeme gelmişti. İtalyan savunma şirketi Leonardo’nun Genel Müdürü Lorenzo Mariani, Suudi Arabistan’ın Eurofighter savaş uçağı ve NH90 helikopterlerinin üretiminde aktif rol alarak GCAP için sanayi kapasitesini oluşturabileceğini ifade etmişti. Mariani, Suudi Arabistan’ın NH90 helikopterlerinin ve Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının üretimine katılım sağlaması halinde GCAP için gerekli sanayi yetkinliğini kazanabileceğini belirterek şunları eklemişti:
“Yeni bir ortağın GCAP’e hızlı ancak dengeli bir şekilde dahil olması için belirli bir süreç gerekiyor ve bu süreç, söz konusu ortağın sanayi kapasitesini göz önünde bulundurmalı. Bu sadece para yatırımıyla ilgili değil, üretime aktif katılım sağlanması gerekiyor. GCAP’e katılım süreci zaman gerektiriyor. Bu süreyi boşa harcamamalı, olabildiğince sanayi faaliyeti yaratmalıyız. Bunun için birlikte çalışabileceğimiz projeler var. Yeni Eurofighter siparişi ve NH90 üretimi bunun için uygun bir zemin oluşturabilir. Eskiden sadece satış yapıyorduk, şimdi ise birlikte üretim yapmayı öneriyoruz.”
Defense News tarafından yapılan habere göre Suudi Arabistan halihazırda 72 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağına sahip ve filosunu genişletmek için yeni siparişler vermeyi değerlendiriyor. Bunun yanı sıra NH90 helikopterlerini de satın alma planları bulunuyor.
Geçtiğimiz ay İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Suudi Arabistan’ın GCAP programına dahil olma isteğine destek verdiklerini ancak sürecin hemen gerçekleşmeyeceğini belirtti. Bu kapsamda Riyad hükümeti, Meloni’nin ziyareti sırasında Leonardo ile savaş uçakları ve helikopter üretiminde sanayi iş birliğini güçlendirmeye yönelik bir mutabakat zaptı imzaladı.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı