Rusya, 2S43 Malva tekerlekli kundağı motorlu obüslerinin üretimini artırdığını duyurdu.
2025 yılının başlarında Rus savunma sanayii, 2S43 Malva tekerlekli kundağı motorlu obüslerin üretimini arttırdığını duyurmuştu. Ardından, Şubat ayında BTVT.INFO adlı Telegram kanalında, topçu sistemlerinden en az sekizini taşıyan bir tren konvoyunun fotoğrafı paylaşıldı.
Bulgarian Military tarafından yapılan habere göre, raporda “Bir buçuk ay öncesine ait görüntüler, Rusya’da tekerlekli kundağı motorlu top üretiminin geliştirildiğini gösteriyor.” denildi. Konvoyda aynı şasi üzerine inşa edilmiş ve büyük ölçüde Malva topuyla birleştirilmiş 2S44 Giatsint-K sistemlerinin de olduğu tahmin ediliyor.

Raporda belirtildiği üzere üretimdeki bu tırmanış, Ukrayna ile devam eden çatışması sırasında Rusya’nın askeri-endüstriyel üretiminde önemli bir değişime işaret ediyor. Amerika Birleşik Devletleri ve NATO müttefikleri için bu haber, savaşın gelişen dinamikleri, Batı yaptırımlarının etkinliği ve Avrupa güvenliği için daha geniş kapsamlı etkileri hakkında acil soruları gündeme getiriyor. Bu bağlamda söz konusu obüslerin muhtemelen kullanım alanı olan Ukrayna olsa da, üretimdeki artışın etkilerinin mevcut savaş alanının çok ötesine uzanabileceği ve Atlantik ötesindeki savunma stratejilerinin yeniden değerlendirilmesine yol açabileceği belirtiliyor. Öte yandan dünyada tekerlekli kundağı motorlu obüs üretimi ve kullanımı da yaygınlaşmaya devam ediyor.
2S43 Malva kundağı motorlu obüs
Geleneksel paletli topçu sistemlerinin aksine tekerlekli olarak geliştirilen 2S43 Malva, yüksek hareket kabiliyeti ve hızlı konuşlanma özellikleriyle dikkat çekiyor. Tekerlekli yapıya sahip olan 152 mm’lik kundağı motorlu obüs, 2010 yılında Rusya’nın kamu şirketi Rostec bünyesindeki Uralvagonzavod firmasının bir parçası olan Burevestnik Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi.
8×8 BAZ-6010-027 şasisi üzerine monte edilen bu sistem, 42 tonluk paletli 2S19 Msta-S obüsüne kıyasla daha hafif bir alternatif sunuyor. Sistem, 24,7 kilometreye kadar yüksek patlayıcılı mermi ve 29 kilometreye kadar roket destekli mermi atabilen 2A64 topuyla birleştirildi.
Rostec’in verilerine göre Malva, dakikada yedi mermi atışına sahip ve toplamda 30 mermi taşıyabiliyor. Tasarımı sayesinde hız ve maliyet açısından öncelik verilen sistem, atış sonrası hızlı pozisyon değiştirilmesine olanak tanıyarak karşı topçu saldırılarından kaçınma konusunda da kritik bir avantaj sağlıyor.

Rus ordusuna 2023 Mayıs ayında teslim edilmeye başlanan 2S43 Malva, ilk kez 2024 yılında Belgorod bölgesinde bir muhabere alanında görüntülendi. Aynı yıldan itibaren Ukrayna sahasında etkin rol oynamaya başlayan obüs sitemi, Rusya’nın modern topçu doktrininde önemli bir yer ediniyor. Rusya bu tür sistemlerin üretimini sürdürebilir ve genişletebilirse, NATO’nun doğu kanadında bulunan Polonya, Litvanya ve Estonya gibi ülkeleri ve yüksek alarmda kaldığı Doğu Avrupa’ya güç yansıtma kapasitesine işaret edebilir.
2S44 Giatsint-K
Rus ordusu, 13 Şubat 2025 tarihinde Ukrayna’da faaliyet gösteren kuvvetlerine gelişmiş bir tekerlekli topçu sistemi olan 2S44 “Giatsint-K” kundağı motorlu topu resmen konuşlandırmıştı. Tender News tarafından yapılan habere göre, BAZ-6910-027 (8×8) şasisine dayanan ve 152 mm/50 2A36 “Giatsint-B” topunu entegre eden 2S43 Malva’nın bu modifikasyonu da, Burevestnik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi. 2S44, 24 km’lik daha kısa menzile sahip 152 mm/47 2A64 topuna dayanan, önceki 2S43 Malva’nın önemli bir sınırlamasını ele alıyor.
Menzili 30,5 km’ye kadar çıkan sistem, NATO’nun 155 mm/52 obüsleriyle rekabet edebilecek seviyeye ulaşıyor. Sistem, Aralık 2024’te Rusya Savunma Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Raporlara göre, 2A36/2A37 toplarının üretiminin 1993’te durdurulmasıyla birlikte, namlularının mevcut stoklardan temin edildiği ve bu durumun sürdürülebilirlik konusunda bazı endişelere yol açtığı belirtiliyor. Ayrıca, 2S44’ün büyük boyutu, diğer kundağı motorlu toplara kıyasla hareket kabiliyetini sınırlıyor.

Uzmanlara göre Rusya’nın topçu üstünlüğünü sürdürebilmesi için Çin ve Kuzey Kore’deki eğilimleri izleyerek 155 mm sistemlere geçişin gerekli olabileceği ifade ediliyor. 2S44, Rus topçularının modernizasyonunda önemli bir adım teşkil etse de, uzun vadeli etkinliği hala değerlendirme aşamasında. Ukrayna çatışması devam ederken, 2S44 gibi obüsler savaş alanı dinamiklerinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamaya devam edecek.
İlgili Olarak
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi. Amatör olarak ulusal güvenlik, güvenlik politikaları ve savunma sanayii ile ilgileniyor.