Hindistan, uzun vadeli ve düşük maliyetli krediler sunarak savunma konusunda uzun süredir Rusya’ya bağımlı olan ülkelere ihracat yapmayı hedefliyor.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin, Hindistan’ı küresel bir fabrika alanına dönüştürme girişimi ile birlikte milyarlarca Dolar’lık düşük maliyetli elektronik eşya ve ilaç sektörü atılımının ardından ülke şimdi de yabancı hükümetlerin alışveriş sepetlerine füzeler, helikopterler ve savaş gemileri eklemeyi hedefliyor.
Bu bağlamda devlete ait İhracat-İthalat Bankası (EXIM), siyasi veya kredi riski profilleri geleneksel finansmana erişimlerini sınırlayabilecek olanlar da dahil olmak üzere müşterilere uzun vadeli ve düşük maliyetli krediler sunma kabiliyetini genişletiyor.
Ayrıca Reuters tarafından yapılan habere göre dört Hintli yetkiliye göre Yeni Delhi, hükümetin bazı silah anlaşmalarını doğrudan müzakere edeceği yeni bir programın parçası olarak dış temsilciliklerindeki savunma ataşelerinin sayısını da keskin bir şekilde arttırmayı planlıyor. Bu doğrultuda yetkililerden ikisi Hindistan’ın özellikle uzun süredir silah konusunda Rusya’ya bağımlı olan hükümetleri hedeflediğini söyledi.

Yine Reuters tarafından yapılan habere göre daha önce bildirilmeyen planlar, dünyanın yeniden silahlanma yarışına girdiği ve uzun süredir devam eden jeopolitik ilişkilerin yeniden şekillendiği bir ortamda Hindistan hükümetinin yabancı alıcıların işe alımı ve finanse edilmesine yönelik benzeri görülmemiş bir çabaya işaret ediyor. Konuyla ilgili olarak ise Hindistan Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları ile EXIM henüz yorum taleplerine yanıt vermedi.
Hintli bürokratlar uzun zamandır Yeni Delhi’nin nükleer silahlara sahip iki komşusu Çin ve Pakistan’a karşı Rus Sukhoi’den savaş uçağı ve ABD’den obüs almaya odaklanmıştı. Hindistan uzun zamandır küçük silahlar üreten bir sektöre sahipken, özel firmaları son zamanlarda daha gelişmiş mühimmat ve ekipman üretmeye de başladı.
Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları
Reuters’e açıklamalarda bulunan silah ihracatını arttırmakla görevli bir Hintli yetkiliye göre, Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı bir dönüm noktası oldu. Batı’nın yedek cephaneliklerini Kiev’e göndermesi ve Rus fabrikalarının neredeyse sadece kendine yetecek mühimmatı üretmesi, tarihsel olarak dünyanın en büyük iki silah ihracatçısı olan Washington ve Moskova’ya bel bağlamış olan diğer ülkeleri alternatif arayışına itti.

Bu noktada söz konusu yetkili, hem Batı’dan hem de Rusya’dan silah teknolojisi satın alma ve özümseme geçmişi olan Yeni Delhi’nin daha fazla talep almaya başladığını söyledi. Rus devlet silah ihracatçısı Rosoboronexport ise daha önce yaptığı açıklamalarda Hindistan ile “Rusya’ya dost” üçüncü taraf ülkelere ortak ekipman üretimi ve tanıtımı konusunda görüşmelerde bulunduğunu belirtmişti.
İlgili Olarak
Hindistan Pakistan sınırına hava savunma sistemleri konuşlandırıyor
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.