Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar: Sorunların çözümü için diyalog istiyoruz
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar basın mensuplarına yaptığı açıklamada, S-400 Hava Savunma Sistemlerinden (HSS) 2021 yılı itibariyle geri dönmenin çok zor olduğunu ve aynı zamanda ABD’nin yaptırımlar gibi tehditkar bir dilden uzak durması gerektiğini bildirdi. Bakan Akar, “Sorunların çözümü için diyalog istiyoruz. ABD bir çözüm istiyorsa teknik seviyede bir çözüm bulunabilir.” diyerek işleri bozmadan masada konuşarak çözüm bulunabileceğini belirtti. Akar konuşmasına,
“ABD ve AB ile beraber NATO’nun bir parçasıyız. Ülkemizin savunması ve güvenliği için Avrupa, ABD ve NATO ile birlikte olmak istiyoruz. Hava Savunma Sistemi konusunu ABD ve AB ülkeleri ile müzakere ettik fakat maliyet, teslimat ve ortak üretim gibi konularda olumlu teklifler almadık. Bu konularda bize olumlu tutum gösteren Rusya’yı seçmek zorunda kaldık”.
ifadeleriyle devam etti.

Sözlerine ek olarak, Rusya’dan alınan S-400 HSS yüzünden doğan F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesinden üretici konumunda olan Türkiye’nin çıkarılması problemi hakkında:
“F-35 programına dönmek, kendi savaş uçağımızı geliştirmek ve F-16’larımızı modernize etmek istiyoruz. F-35 konusunda ciddi zaman harcadık. Programdaki katılımımızın durdurulması ciddi bir sorun. Daha yıkıcı olan şey ise nesiller boyunca devam etme olasılığı olan güven krizidir”
dedi. S-400’lerin NATO sistemlerinin ya da F-35’in çalışmasına sorun teşkil edeceği görüşüne katılmadığını belirten Bakan Akar Türkiye’nin F-35 programına dönmek istediğini ifade etti.

MSB’den ABD’nin CAATSA kararına kınama
15 Aralık 2020 tarihinde Millî Savunma Bakanlığı, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Amerika Birleşik Devletleri’nin aldığı yaptırım kararını kınayan bazı açıklamalarda bulunmuştu. Paylaşımda:
“ABD’nin, ülkemizin S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma sistemi tedariki nedeniyle müttefiklikle, mevcut askerî, politik gerçeklerle ve NATO ittifakının güvenliği ile bağdaşmayan yaptırım kararını kınıyoruz. Bir NATO üyesi ülkeye yaptırım uygulanmasının müttefiklik ruhuna zarar vermenin ötesinde müttefikler arasındaki güveni kökünden sarsacağı açıktır. Ciddi bir hava ve füze tehdidi altındaki ülkemizin ve 83 milyon vatandaşımızın hava ve füze savunması dâhil güvenliği için gerekli her türlü tedbir alınmakta ve alınacaktır. Bunu yaparken başta NATO olmak üzere tüm müttefiklerimize karşı taahhütlerimizi de eksiksiz olarak yerine getirmekteyiz. Müttefiklerimizden de ülkemizin ve milletimizin güvenlik ihtiyaçlarını görmelerini, anlamalarını beklemek hakkımızdır.“
ifadelerine yer verilmişti.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever