Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, after burner (artyakıcı) ve pas geçme testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Bahse konu gelişme TUSAŞ’ın resmi X hesabı üzerinden yapılan paylaşımla duyuruldu.
TUSAŞ’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise, “HÜRJET çift kokpitli, yüksek takat performans testlerine devam ediyor. After burner ve pas geçme testleri başarı ile gerçekleştirildi” denildi. Paylaşılan videoda HÜRJET’in çift pilot ile uçtuğu görüldü.
🔴🇹🇷HÜRJET çift kokpitli, yüksek takat performans testlerine devam ediyor. After burner ve pas geçme testleri başarı ile gerçekleştirildi.pic.twitter.com/DRNZU3cGoJ
— Defence Turk (@Defence_Turk) October 4, 2023
After burner ve pas geçme testleri
Uçak motorlarının performansını ve güvenilirliğini değerlendirmek için kullanılan önemli testlerdir. Bu testler, uçak motorlarının tasarım aşamasında ve işletme sürecindeki performanslarını ölçmek amacıyla gerçekleştirilir.
After burner testleri, özellikle savaş uçakları gibi hız ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklarda kullanılan özel bir motor performansını değerlendirmek için yapılır. İtme gücünü artırmak için yakıtın yanma sürecini tekrar başlatır. Bu testler sırasında uçak, maksimum hızda uçurulur. Bu sırada after burner sistemi etkinleştirilir. Motorun performansı, yakıt tüketimi ve ısınma gibi faktörler gözlemlenir. Bu testler, uçakların savaş sırasında hızlı ve etkili manevra yapabilme yeteneklerini değerlendirmek için gereklidir.
Pas geçme testleri ise uçak motorlarının güvenilirliğini ölçmek amacıyla yapılır. Ayrıca bu testler sırasında, motor bir dizi zorlu koşul altında çalıştırılır. Örneğin, ani hızlanma ve yavaşlama, yüksek sıcaklık ve basınç değişiklikleri gibi durumlar test edilir. Bahse konu bu testler motorun dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü değerlendirmek için kritiktir. Sonuç olarak, bu testler uçakların operasyonel gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlandığını ve uzun ömürlü olduğunu sağlamak için önemlidir.
HÜRJET
HÜRJET Jet Eğitim Uçağı projesi kapsamında çalışmalar 2017 Ağustos ayında başladı. Ayrıca 18 Mart 2023 tarihinden itibaren taksi testlerini icra eden HÜRJET, ilk uçuşunu 25 Nisan tarihinde gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık Uzay Sanayii arasında 27 Aralık 2022 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında ilk etapta 4 adet uçak ve gerekli görülen aşamada ilave 12 uçak için anlaşma sağlanmıştır. Proje kapsamında Haziran 2024’de ikinci prototipin ilk uçuşu planlanmaktadır.
HÜRJET Jet eğitim uçağının performans verileri aşağıdaki görülmektedir.
- Maksimum Seyir Hızı : 1.4 Mach
- İrtifa Tavanı : 45.000 ft
- Güç Limitleri : +8g/-3g
- Faydalı Yük Kapasitesi : 2.721 kg
- Çoklu Görev Profili : Hava-Hava Kabiliyeti / Hava-Kara Kabiliyeti
İlgili Olarak