ASELSAN tarafından geliştirilen CATS (Common Aperture Targeting System) elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi IDEF 2021’in gözde ürünlerinden biriydi. Kanadalı Wescam’in ANKA ve Bayraktar TB2’lerde kullanılan MX-15D sistemine ambargo uygulamasıyla birlikte tüm gözler çok daha önce tamamlanması beklenen yerli CATS sistemine çevrilmişti. IDEF’in ardından TEKNOFEST 2021’de hem statik alanda hem de gösteri uçuşu yapan ANKA, Bayraktar TB2, ve AKINCI insansız hava araçlarında CATS sistemi bulunuyordu.
Baykar Savunma standında yer alan CATS sistemi ile ziyaretçilere canlı olarak CATS’i deneyimleme imkanı sunuldu.

“CATS’de büyük iyileştirmeler yapıldı”
CATS’de son dönemde ASELSAN tarafından yapılan geliştirmeler ile performans konusunda ciddi iyileştirmeler sağlandı. Özellikle optik yapısında ve stabilizasyon sisteminde yapılan iyileştirmeler ile hem kızılötesi hem de görünür dalga boyundaki görüntülerde dinamik olarak ciddi bir iyileştirme sağlandı. Stabilizasyon sisteminde yapılan iyileştirmeler ile birlikte hem platform kaynaklı bozucu etkilere hem de çevresel bozucu etkilere (akışkanların indüklediği titreşimler ve bu gibi) karşı dinamik olarak daha iyi bir stabilizasyon performansı sağlanmış oldu. Bu alanlarda yapılan geliştirmeler sonucunda ASELSAN CATS, yabancı muadillerine kıyasla; özellikle ABD’li rakibine karşı görüntü performansı konusunda daha iyi sonuç ortaya koydu. Ayrıca CATS içerisinde yer alan “Lazer İşaretleme Modülü’nde” de bazı iyileştirmeler yapıldı. Bu iyileştirmeler sayesinde CATS 20 kilometreden işaretlenen bir hedefi başarı ile vurabilecek performansa ulaştı. Bu gelişme özellikle insansız sistemlerin CATS ile çok daha uzak mesafelerden hem kendi taşıdıkları mühimmatlar (MAM-T vb.) hem de diğer platformlardan ateşlenebilecek mühimmatlar (TRG-230 vb.) için işaretleme yapılabilmesini sağlıyor.

Tüm bu geliştirmeler ile birlikte hem CATS çok daha başarılı bir ürün oldu hem de ASELFLIR 500C için ciddi bir alt yapı kazanılmış oldu. Optik olarak benzer bir yapıda olacak olan ASELFLIR 500C’de günümüzde görüntüleme sistemlerinde yer alacak en gelişmiş motor sistemleri ve kontrol algoritmaları/teknikleri kullanılacak ve bu sayede stabilizasyon performansı ABD ve Kanadalı muadilleri seviyesine ulaşacak. Ayrıca motor konusunda yapılacak bu geliştirme ile birlikte ASELFLIR 500C’nin ağırlığı CATS’den çok daha hafif olacak ve yabancı muadilleri ile bu konuda da rekabet edebilir düzeye gelecek.

Türkiye’nin daha gelişmiş İHA platformlarını üretme ihtiyacı ve girişimleri neticesinde alt sistemler bazında da daha gelişmiş ürünlere ihtiyaç duymakta. Nitekim mevcut ANKA ve Bayraktar TB2 gibi ürünler için kullanılan gözetleme ve hedefleme sistemlerinin daha gelişmiş versiyonları AKINCI ve daha ilerisinde MİUS için gerekecek. Dolayısıyla daha hızlı hareket etmesi, daha yüksek irtifada ve çeşitli senaryolarda daha zorlu görevleri yapması planlanan bu platformlar için daha zorlu isterler bulunuyor. Nitekim AKINCI TİHA’nın teslim töreninde AKINCI TİHA’da, Bayraktar TB2’lerde kullanılan MX-15D sisteminin daha üst versiyonu MX-20’nin bir sürümü kullanılıyordu. Dolayısı ile mevcut ihtiyaçların karşılanması Türkiye’nin yol haritasını nihayete erdirmeyecek. Türkiye’nin bu alandaki çalışmalarının önünde zorlu ve yorucu bir süreç uzun yıllar devam edecek.

İlginizi Çekebilir:
