Çin’in Pakistan ile işbirliği içinde ürettiği JF-17 savaş uçağını Arjantin’e satma girişimi Birleşik Krallık tarafından engellenebilir, çünkü en önemli bileşenlerinden biri olan fırlatma koltuğu bir İngiliz şirketi Martin-Baker tarafından yapılmıştır.
Londra daha önce, 1982 Falkland savaşından sonra Arjantin’e uygulanan silah ambargosunu gerekçe göstererek 12 adet Güney Kore yapımı TA-50 hafif taarruz uçağının satışını veto etmişti. TA-50, Safran U.K. tarafından yapılan Martin Baker fırlatma koltukları ve iniş takımları dahil olmak üzere birçok İngiliz yapımı bileşen içerir.
Güney Kore anlaşmasının bu yılın başlarında sekteye uğramasının ardından, JF-17’nin ana bileşenlerini üreten ve savaş uçağını Pakistan’daki tesiste monte eden Çinli CATIC (China National Aero-Technology Import & Export Corp.), Mayıs ayında Buenos Aires’e bir heyet gönderdi. 8. Delegasyonun, JF-17’nin 12 biriminin satışını tartıştığı ve uçakların olası bir montajı veya servisine dahil olabilecek Arjantinli bir uçak üreticisi olan FADEA’nın tesislerini ziyaret ettiği bildirildi.

CATIC delegasyonunun mevcut JF-17 Block II’yi mi yoksa en son silahların yanı sıra onu F-16V ve Saab Gripen gibi en iyi 4.5 nesil hafif avcı uçaklarına yaklaştıran bir AESA radarına sahip Block III versiyonunu mu teklif ettiği bilinmemektedir. Brezilya’nın da Gripen savaş uçaklarını Arjantin’e satmaya yönelik daha önceki bir girişimi, İngiliz yapımı bileşenler içerdiği için başarısız olmuştu.
Martin-Baker, PK16LE fırlatma koltuklarını JF-17 için tedarik ediyor. Aslında, Pakistan Hava Kuvvetleri’ne ait bir JF-17, pilotun kendisini başarıyla fırlatmasıyla 5 Eylül 2020’de düşmüştü. İngiliz şirketi daha sonra, “Bunun, Martin-Baker PK16LE fırlatma koltuğuyla donatılmış bir uçak olan JF-17’nin ilk fırlatması olduğunu” duyurmuştu.

Arjantin, CATIC’ten gelen teklifleri kabul etmenin yanı sıra, 12 adet Su-35 jet satın alması için Rusya’ya resmi olarak bir bilgi talebi (RFI) gönderdi. RFI, sunulan ilgili ekipman ve sistemler için finansman, oranlar ve şartlarla ilgili ayrıntıları araştırmaktadır. Rus uçağı tartışmasız piyasadaki en iyi 4,5 nesil jetler arasında yer alıyor ve JF-17’yi hız, manevra kabiliyeti ve silah taşıma kabiliyeti açısından çok geride bırakıyor.
İlgili Olarak