Irak, Rusya, Fransa veya Güney Kore’den hava savunma sistemi tedarik etmek istiyor.
The New Arab tarafından yayımlanan habere göre, Irak hava savunma sistemi satın almak istiyor. Bu bağlamda Iraklı milletvekilleri ülkenin Rusya, Fransa veya Güney Kore ile anlaşabileceğini ifade etti. Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere, Irak’ın Moskova ile bir anlaşmaya varması ülkeyi ABD yaptırımları ile karşı karşıya bırakabilir.
The New Arab’ın haberine göre, Irak’ın 11 Ekim tarihinde devletin hava savunma sistemi için bütçe ayırmasının ardından üç ülkenin birinden yeni hava savunma sistemi satın alacağını duyurdu. Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Bader Al-Ziyadi tarafından yapılan basın açıklamasında, bu yılki bütçenin yeni hava savunma sistemlerinin maliyetini karşılamayacağını ancak ülkenin böyle bir sisteme ihtiyacı olduğunu söylendi. Bu bağlamda Irak’ın Rusya, Fransa veya Güney Kore’den askeri teçhizat satın alabileceğini ifade etti.
Irak Milletvekili ve Güvenlik-Savunma Komitesi Eski Başkanı Hakim Al-Zamili, Russia Today’e S-400 füze sisteminin satın alınması konusunda Bağdat ile Moskova arasında müzakerelerin yapıldığını ifade etmişti. Böyle bir anlaşma ile Irak, S-400 hava savunma sistemini satın alan Türkiye gibi ABD yaptırımlarına tabi tutabilir.
Irak’ın Hava Savunma Sistemi Geçmişi
Global Security’ye göre 2002 yılına kadar Irak, Bağdat ve Tikrit çevresinde katmanlı bir hava savunma sistemine sahipti. Uçuşa yasak bölgelerde hava savunması, uçaksavar bataryaları ve güçlendirilmiş topçu sistemlerinden oluşurken, komuta ve kontrol sistemleri ilkel ve merkezi değildi. Çünkü bu bölgelerdeki hava savunma sistemleri yıllar boyunca düzenli olarak saldırıya uğramıştı. 2002 yılına gelindiğinde ise Irak’ın hava savunma sistemi, omuzdan ateşlemeli olan SA-7 ve SA-14’lerdi.
Iraklıların daha sofistike olan SA-16’lara ve SA-18’lere sahip oldukları düşünülmüyordu. Birincil hava savunma operasyonları merkezi Bağdat’taydı ve sektör hava savunma merkezleri Taji (Orta), Kerkük (Kuzey), H-3 (Batı) ve Talil (Güney) idi. Bu merkezler, SA-2’ler, SA-3’ler ve SA-6’lardan oluşan yaklaşık 60 adet SAM ateşleme birimini kontrol etmekteydi. Çöl Fırtınası Operasyonu’nun başlangıcında, bu tür 90 birim vardı. Bazı tahminlere göre Irak, 23 mm veya daha yüksek kalibreli 7.000-7.500 adet uçaksavar bataryasına sahipti. [IISS, bu tür silahların 6000 adet olduğunu belirtiyor.]
Uçuşa yasak bölgeler içindeki silahlar için radar izleme bilgileri, uçuşa yasak bölgeler dışındaki uzak radarlardan sağlanmaktaydı. Çinli şirketlerin bu sistemi fiber optik veri bağlantıları ile geliştirme çabaları ise Irak’ın hava savunmasında önemli bir gelişme sağlamamıştı. İlerleyen yıllarda ise Irak’ın Ukrayna tarafından geliştirilen Kolchuga veya Çek menşeili Tamara veya Çöp Tamburu/Ramona sistemleri gibi herhangi bir pasif tespit sistemini ithal ettiği veya faaliyete geçirdiği tespit edilmedi.
İlgili Olarak
HİSAR O+ hava savunma füze sisteminde kabul testleri başlıyor
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı