Rusya Savunma Bakanlığı’na yakın bir kaynağın TASS’a verdiği bilgiye göre, Rusya’nın en gelişmiş hava savunma füze sistemi olan S-500 programında ilk teslimat Rusya’nın başkenti Moskova’nın hava sahasını koruyan bir askeri birliğe yapıldı. Kaynak, askeri birliği ve tarihi belirtmeden, “S-500 hava savunma sistemlerinin ilk alayı, muharebe görevi ülkenin başkentinin üzerindeki hava sahasını korumak ve savunmak olan bir birlikle hizmete girdi.” açıklamasında bulundu.
Rusya başkentinin üzerindeki hava sahası ve merkezi sanayi bölgesi, Rus Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin 15. Havacılık Kuvvetleri Gücü (Özel Amaçlı) tarafından korunuyor. Kaynağa göre, ikinci S-500 alayı, 2022’nin ilk yarısında Rus birliklerine teslim edilecek. Kaynak, tedarik sürecinin “uzun vadeli bir sözleşme” olduğunu da ifade etti. 15. Havacılık Kuvvetleri Gücü, uydular, yörünge birimlerinin kontrolü, uzay gözetimi ve kıtalararası balistik füze (ICBM) fırlatmalarının tespiti gibi görev ve fonksiyonları yerine getirmekte. Rusya Havacılık ve Uzay Savunma Kuvvetleri’nin (VVKO) eski komutan yardımcısı General Vladimir Litvinov, Moskova hava sahasının dış erişimlerini tamamen kapsamak için üçten fazla S-500 alayına ihtiyaç duyulacağını söylemişti.
Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, 16 Eylül’de en son S-500 Prometey hava savunma sisteminin denemelerini tamamladığını ve ilk fırlatıcı sistemlerin Rus Silahlı Kuvvetlerine teslim edildiğini söyledi. 20 Temmuz’da Savunma Bakanlığı, Rusya’nın güneyindeki Kapustin Yar test sahasında yüksek hızlı bir balistik hedefe karşı test edildiğini bildirmişti.
S-500 Hava Savunma Sistemi
Triumfator-M olarak da adlandırılan S-500 Prometheus hava savunma sistemi, Kapustin Yar’da gerçekleştirilen bir eğitim tatbikatı sırasında görücüye çıkmıştır. S-500 hava savunma sisteminin, S-400’ün gelişmiş bir versiyonu olduğu belirtilmektedir. Bu bağlamda Rus kaynaklara göre S-500, 200 km’ye kadar irtifada uçabilen balistik füzeleri durdurmak için tasarlanmış özel bileşenlere sahip.
S-500, ilk olarak 2009 yılında ortaya çıktı. Sistemin ilk prototipi ise 2012 yılında tamamlandı. 2011 yılında Almaz-Antey, S-500’ün ilkinin 2014 yılında tamamlanacağını duyurmuştu. 2015 yılının Aralık ayında ise Sputnik, Rus Silahlı Kuvvetlerinin yeni nesil S-500’ün ilk prototiplerini 2016 yılında teslim alabileceğini iddia etmişti.
S-500’ün 600 km’ye kadar genişletilmiş bir menzile sahip olması ve aynı anda 10 hedefe kadar angaje olabilmesi bekleniyor. Bu bağlamda sistemin hipersonik ve balistik hedefleri yok edebileceği belirtilmekte. S-500’ün füzelerinin, 185 km’den daha yüksek bir irtifada görev yapması bekleniyor. Sistemin tepki süresinin ise 3 ila 4 saniye arası olacağı ifade edilmekte.
Bu süre S-400 hava savunma sisteminde ise 9 ila 10 saniye arası sürmekte. Ayrıca sistemin S-400’e kıyasla daha geniş bir radar menziline sahip olduğu ifade edilmektedir. Rusya Savunma Bakanı Alexei Krivoruchko, 28 Aralık 2019 tarihinde S-500 Prometheus’un ön testlerine 2020 yılında başlayacağını duyurmuştu.
İlgili Olarak
S-500 hava savunma füze sistemi tedariki için imzalar atıldı
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.