Yapay zekâ teknolojisi ile donatılarak menzili artırılmış yeni Abu Mahdi seyir füzesi İslam Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Donanması’nda hizmete girdi.
İran Devrim Muhafızları Donanması Komutanı Alireza Tangsiri, yapay zekâ teknolojisi uygulamalarının öneminin vurgulayarak İslam Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Donanması’nın artık envanterinde bulunan yerli üretim Abu Mahdi seyir füzelerini işaret etti. Yerli olarak geliştirilmiş füzenin yeni özellikleri arasında elektronik harp ile mücadele, uçuş rotasını yapay zekâ ile belirleme ve radardan kaçınma manevraları yer alıyor.
Basra Körfezi’nde artan gerilimin ardından İran, yapay zekâ teknolojisiyle donatılmış ve 1000 km menzile erişebilen Abu Mahdi seyir füzesini ortaya çıkardı. Navy Recognition tarafından yapılan habere göre füze, deniz görevlerinde kullanılmak üzere tamamen yerli olarak geliştirildi. Turbojet motoru ve tasarımı ile yüksek hızlara ulaşırken hassas hedefleme yapabilen seyir füzesinin tasarımı, 20 yıl önce İran’ın Ukrayna’dan teslim aldığı Kh-55 seyir füzelerine dayanıyor.

Abu Mahdi deniz seyir füzesi, 20 Ağustos 2020 tarihinde Haj-Qasem balistik füzesiyle beraber tanıtılmıştı. Füze, adını 2020 yılında bir suikast sonucu ölen İranlı komutan Abu Mahdi al-Muhandis’ten almıştır. Özellikle deniz operasyonları için tasarlanan “Şehit Abu-Mahdi”, hedefleri yüksek bir doğrulukla vurabilen hassas bir seyir füzesidir. İran’ın hava kuvvetleri envanterinin pek geniş olmadığı dikkate alındığında, Abu Mahdi gibi uzun menzilli bir füze, bölgedeki diğer kuvvetleri tehdit etme stratejisi bakımından hayati önem taşıyor.
2022 yılı verilerine göre seyir füzeleri haricinde 3000’in üzerinde balistik füzesiyle İran, Orta Doğu’daki en büyük ve çeşitli füze envanterine sahip. Son on yılda füzelerinin hassasiyeti ve isabet oranında önemli ilerlemeler kaydetti. Bu durum ile İran, bölgede daha güçlü bir konvansiyonel tehdit haline geliyor.

İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.