CNN Türk canlı yayınında konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Türkiye’nin savunma sanayii konusunda dünyada başka bir lige çıktığını belirtti. Demir hem teknoloji açısından gereksinimler hemde maliyet olarak birinci sırada Milli Muharip Uçak projesinin olduğunu belirtti. Demir’in açıklamalarına göre Türkiye 1.2 milyar dolar değerinde Savunma Ar-Ge’si yapıyor.
Motor hususunda hem maliyet hem de zaman kazanmak için yabancı ortak gereksinimi olduğunu belirten Demir, Rolls-Royce’un bu görüşmelerde en öne çıkan firma olduğunu söyledi. Ayrıca milli motor geliştirmek üzere sıfırdan çalışmalarımız da başladı.
F-35’lerde herhangi bir gecikme olmadığını belirten Demir “bizim takvimimiz normal işliyor” dedi. Uçağın kendi bakım idame yazılımı ile ilgili bütün programı etkileyen aksaklıklar olduğunu sözlerine ekledi. Demir “F-35’in F-135 motorları bunlar, bunların Amerika’da bakım onarım tesisleri var ama ABD dışındaki ilk tesis Türkiye’de olacak. Hem motorların son montaj hattını yapabilecek kabiliyet hemde bakım onarımlarını yapabilecek bir kabiliyet şu anda Eskişehir’de devam ediyor.” açıklamalarını sözlerine ekledi.
Demir 2019’un ilk çeyreğinde TCG Anadolu’nun denize indirileceğini ardından 2 yıl daha donatım faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti. Demir, geminin 650 milyon euro civarında fiyata mal olduğunu ve %65’in biraz üzerinde yerlilik oranına sahip olduğunu belirtti.
Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı ihtiyacı üzerine geliştirilen Hürkuş-B’nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildiğini belirten Demir, Hürkuş-C’ye silah sistemleri entegre edildiğini ve koruma sistemlerinin uçağa eklendiğini belirtti.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Bayraktar TB-2’nin 80 bin saat uçuş gerçekleştirdiğini ve 100’den fazla İHA’nın sahada olmasını beklediğini söyledi.
“Hantal bürokrasi geride kaldı mı?” sorusu karşısında Demir, “rahatladık ancak sağda solda kalıntılar oluyor kendi içimiz içinde söz konusu, bunların aşılması için elimizden geleni yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, güdüm kitleri ve güdümlü bombalar husunda “Akıllı bombaların envai çeşidini üretiyor. Artık bu konuda bağımlılığımız kalmadı.” dedi.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: “Yerli helikopterimiz yerlilik oranı %85’tir, helikopterimiz %100 millidir. Atak ve Gökbey helikopterlerimizin motor ve transmisyonu 2 yılda hazır hale gelecek. “
Demir, “Altay tankının seri üretim ihalesini yaptık. Üretimin başlamasına ilişkin bazı yatırım konuları gündemde.” dedi ve sözleşme sürecinin başlamasının ardından 18 ay sonra ilk tankın üretileceğini açıkladı .Altay tankının ilk üretimlerinde yerli güç grubu olmayacak. 2022 yılında Altay için yerli motor ve şanzıman hazır olacak.
İsmail Demir Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyacı konusunda “Türkiye’nin S-400 sisteminden vazgeçmesi gibi bir durum yok. Ancak 2 sistem S-400 bizim için yeterli değil. Bu konuda ABD ile Patriot için de görüşürüz.” açıklamalarında bulundu.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.