İsrail Savunma Bakanlığı Savunma Ar-Ge Müdürlüğü (MAFAT) bünyesindeki İsrail Füze Savunma Teşkilatı (IMDO) ve ABD Füze Savunma Ajansı (MDA), Arrow-4 sisteminin geliştirilmesine başladı
İsrail devleti, bulunduğu coğrafi durum ve tehdit algısından dolayı sürekli olarak yüksek önleme kabiliyetine sahip bir hava savunma sistemine ihtiyaç duyar. Arrow programı da bu ihtiyaçların bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. 1986 yılında Arrow anti balistik füzesinin geliştirilmesine İsrail Devleti, ABD ile başladı. İsrail Savunma Bakanlığı Savunma Ar-Ge Müdürlüğü (MAFAT) bünyesindeki İsrail Füze Savunma Teşkilatı (IMDO) ve ABD Füze Savunma Ajansı (MDA), Arrow-4 sisteminin geliştirilmesine başladı. 18 Şubat 2021 tarihinde İsrail Aerospace Industries (IAI) tarafından yapılan paylaşımla resmen duyuruldu. Arrow-4 anti balistik füzelerinin ilerleyen süreçte Arrow-2 füzelerinin yerini alması beklenmektedir. Programın geliştirilmesi ve üretimi için ana yüklenici olarak IAI ile birlikte IMDO ve ABD MDA tarafından gerçekleştirilecektir.
🏹 4️⃣
IAI together with @Israel_MOD and the U.S. Missile Defense Agency are excited to announce the development of Arrow 4!
IAI is the prime contractor on the project and looks forward to bringing the Arrow system into its next generation. pic.twitter.com/CXbdYEV1kI
— Israel Aerospace Industries (@ILAerospaceIAI) February 18, 2021
Çevre ülkelerin ellerinde bulunan bol miktarda bulunan SCUD balistik füzeleri İsrail için büyük bir tehditti. 1991 tarihinde Körfez savaşında Saddam Hüseyin hükümeti İsrail’e 39 adet SCUD füzesi atmış ve 2 İsrail vatandaşı yaşamını kaybetmişti. Günümüzde ve geçmişte İsrail’in sorun yaşadığı ülkelere baktığımızda çoğunda SCUD füzelerin varlığını görürüz. Bu durum İsrail Devleti için ciddi bir tehdit olmaya devam eder. İsrail, çevresinde oluşan füze tehdidini önlemek için katmanlı bir hava savunma sistemi ağı kurmuştur. Arrow Silah Sistemi, İsrail’in çok katmanlı savunma sisteminin merkezi bir parçasıdır. Savunma sistemi, dört operasyonel katmana dayanmaktadır: Demir Kubbe Savunma Sistemi, David’s Sling Füze Sistemi, Arrow-2 ve Arrow-3.
Arrow Programı
1986 yılında İsrail Devletinin mevcut balistik füze tehdidini önlemek amacıyla oluşturulan program İsrail ve ABD ortaklığı ile başlamıştır. Sistem, Patriot hava savunma platformundan daha etkili bir füze savunma sistemi olarak tanıtıldı. Başarılı bir gösteri testinin ardından Arrow-1 adlı sistem, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’den ortak fonla tam ölçekli geliştirme ve ön üretim sürecinden geçti. 1990 yılından bu yana 3.5 milyar dolardan fazla ABD’nin mali desteğini alan program İsrail’in katmanlı hava savunma sisteminin en üst tabakasını oluşturur. Arrow-1 anti balistik füzesi Scuds gibi kısa menzilli balistik füzeleri engellemek için tasarlandı. İlk olarak 2000 yılında teslim edilen sistemlerden biri Tel-Aviv’e biri ise Haifa’nın güneyine yerleştirildi.
Arrow-2
Arrow-2, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri imha için tasarlanmış, ABD-İsrail tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. Ses hızının 9 katına oluşan füze 2 aşamalı katı yakıt roket motoru iticisine sahiptir. Füze 7 metre uzunluğunda, 0.8 metre çapında ve 1300 kilogram ağırlığındadır. 500 kilometreden hedef takibi yapan sistem, ses hızının 9 katına çıkan füze ile 48 km irtifada önleme gerçekleştirmektedir. Arrow-2, hedefinin 40 ila 50 metre uzağında patlayan, terminal güdümlü bir önleme savaş başlığına sahiptir. Sistemin menzili, daha önce İsrail’in yalnızca füze savunması için kullandığı ABD yapımı Patriot / PAC-2 sistemlerinden çok daha fazla ve Arrow-2’nin geniş bir alanda balistik füze tehditlerine karşı üst düzey savunma sağlamasına olanak tanıyor.
Arrow-3
Arrow-2 füzesinin gelişmiş bir versiyonu olan Arrow-3 orta menzilli balistik füzeleri engellemek için tasarlanmış bir ABD-İsrail sistemidir. Günümüzde İsral’in katmanlı hava savunmasının en üst kademesini oluşturur. Selefi olan Arrow-2’nin aksine daha uzun bir menzile sahip olan Arrow-3 gelen tehdidi atmosfer dışında önleme kabiliyetine sahiptir.
Arrow tüm sistem bileşenlerinin mobil veya yarı mobil yeteneğe sahip olması sistem bileşenlerinin kolayca yer değiştirmesine izin verir. Arrow anti balistik füze sistemi, füze tehditlerini tanımlamak, izlemek ve engellemek için birden fazla sistemden oluşur: Green Pine, Citron Tree
Green Pine
IAI Electronic Group’un Elta Electronic Industries iştiraki, Arrow sistemi için Green Pine erken uyarı ve ateş kontrol radarını geliştirdi. EL / M-2090 adını taşıyan radar, bir araca entegre edilmiştir. Radar ve anten dizisini, güç jeneratörünü, bir soğutma sistemini ve bir radar kontrol merkezini içerir. Green Pine, 500MHz ila 1.000MHz aralığında L-bandında çalışan, elektronik olarak taranmış, katı hal, aşamalı dizi radarıdır. Radar, aynı anda arama, tespit, izleme ve füze güdüm modlarında çalışmaktadır. Radar, yaklaşık 500 km’ye kadar olan mesafelerdeki hedefleri tespit edebilir ve 3.000 m/s’nin üzerindeki hızlara kadar hedefleri takip edebilir. Radar hedefi aydınlatır ve Arrow füzesini hedefin 4 metre yakınına yönlendirir.
Citron Tree
Tadiran Electronics Limited şirketinin ana yükleniciliğini yaptığı Citron Tree savaş yönetimi / ateş kontrol merkezi, radar verilerini diğer kaynaklardan gelen verilerle birlikte indirir ve tekli ve çoklu tehditler de dahil olmak üzere tehdit müdahalelerini tam otomatik olarak yönetmek için güçlü sinyal işleme araçları kullanır. Ateş kontrol ve savaş yönetim merkezinde gökyüzü durumu koordinatörü, istihbarat subayı, görev sonrası analiz memuru, kaynak subayı ve kıdemli angajman subayı ve komutanın karakolu için bilgisayar iş istasyonları vardır.
Bir füze fırlatma tespit edildiğinde, fırlatma sahası, füzenin konumu ve yörüngesi ve tahmin edilen çarpma noktası elektronik harita üzerinde görüntülenir. Tahmin edilen çarpma noktası haritada bir elips olarak görüntülenir. Füzenin yörüngesi sabitlendikçe ve yörünge verileri kullanılabilir oldukça çarpma elipsinin boyutu küçülür. Yörünge görüntüsü, fırlatma sitesinin görüntüsüyle uyumlu renktedir. Optimum kesişme noktası da görüntülenir. Merkez aynı anda 14 adede kadar kesişmeyi kontrol edebilir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerinden mezun oldum. Anadolu Üniversitesinde Yönetim ve Bilişim Sistemleri bölümünü okumaktayım. Havacılık, deniz ve otonom sistemler üzerinde araştırma yapmaktayım