İsrail ile Hindistan orta menzilli hava savunma sistemini (MRSAM) başarı ile test etti
Israel Aerospace Industries (IAI) tarafından 5 Ocak 2021’de yayınlanan bir videoya göre, Hindistan’ın Savunma Bakanlığı iş birliğiyle Hindistan’da orta menzilli hava savunma sisteminin (MRSAM) deneme atışı başarıyla gerçekleştirildi.
MRSAM, İsrail şirketleri IAI ve Hindistan Defence Research and Development Organisation (DRDO) ile iş birliği içinde geliştirildi. Yapılan açıklamada IAI ve DRDO tarafından ortaklaşa geliştirilen sistemin Aralık ayının son haftasında Hindistan’da test edildiği söylendi.
Sistem, İsrail tarihinin en büyük savunma anlaşmalarından biridir. Nisan 2017’de IAI ve Hindistan, Hindistan’ın kara kuvvetleri için MRSAM sistemi için 1,6 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı. MRSAM programına Bharat Electronics Limited, Larsen & Toubro ve Bharat Dynamics Limited gibi çeşitli Hint şirketlerinin yanı sıra İsrail’in Rafael Advanced Defence Systems şirketi de dahildi.

İsrail ve Hindistan tarafından ortaklaşa geliştirilen MRSAM programı Barak 8 ailesine dayanıyor. MRSAM, Hindistan’da orta menzilli bir boşluğu (70 km) dolduruyor. MRSAM füzesinin uzunluğu yaklaşık 4,5 metre, füze gövdesinde 0,225 metre, güçlendirici etapta 0,54 metre, kanat açıklığı 0,94 metre ve 60 kg’lık harp başlığı dahil 275 kg ağırlığındadır. Füze, azami 70 km menzil ile azami Mach 2 hıza sahiptir.
MRSAM, 50 ila 70 km menzilli hava hedeflerini vurabilen füzenin kara tabanlı konfigürasyonundadır. Hindistan silahlı kuvvetlerinde şu anda hizmette olan eskimiş hava savunma sistemlerinin yerini alacak. Sistem, gelişmiş bir RF (Radyo Frekansı) arayıcıya sahip aşamalı bir radar, komuta ve kontrol, seyyar fırlatıcılar ve önleyiciler içerir. MRSAM’ın fırlatıcı birimi, 6×6 askerî bir kamyonla çekilen üç akslı bir treylere monte edilmiştir. Fırlatma birimi, römorkun arkasına monte edilmiştir ve dörtlü iki sıra halinde sekiz füze hücresinden oluşur. Dikey atış pozisyonundan füzeleri tek veya dalgalı atış modlarında ateşleyebilir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak:

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerinden mezun oldum. Anadolu Üniversitesinde Yönetim ve Bilişim Sistemleri bölümünü okumaktayım. Havacılık, deniz ve otonom sistemler üzerinde araştırma yapmaktayım