Jane’e göre Japon Savunma Bakanlığı ve ABD hükumeti, Japonya’nın Mitsubishi F-2 avcı uçağının yerini alacak bir platform geliştirme programının desteklenmesi konusundaki tartışmaları derinleştiriyor.
İki taraf arasındaki tartışmalar, ABD’nin gelecek nesil avcı uçağı programını desteklemek için Japonya’ya transfer edeceği avcı uçağı teknolojilerine odaklandı. Japonya yakın gelecekte bir karar vermek durumunda görünmekte.
Görüşmelerde kilit nokta, Japonya’nın son zamanlarda çok sayıda tedarik sağlamayı taahhüt ettiği Lockheed Martin F-35 ile ilgili teknolojiler. Japonya Savunma Bakanlığı sözcüsü Jane’e “Japon Savunma Bakanlığı ve ABD hükumeti, F-2’nin gelecekte yerini alacak bir savaşçının gelişimi ile ilgili çeşitli düzeylerde temaslarda bulunuyor” dedi.
Bakanlık, ikili görüşmelerin ayrıntılarını ifşa etmeyeceğini, ancak F-35 hakkındaki gizli kaynak kodu bilgilerini programda ortaklık statüsü güvence altına almak amacıyla ABD’den teklif gelmediğinin altını çizdi.
Japonya birkaç F-2 değiştirme seçeneğini düşünüyor. Bunlar arasında uluslararası bir kondaktör ile yeni bir uçağın ortak gelişimi; hükumetten hükumete kanallar aracılığıyla mevcut bir dış tasarımın lisanslı üretimi; yerli bir platformun geliştirilmesi; veya Mitsubishi’nin 2011’de üretmeyi bıraktığı F-2’yi yükseltme ve yenileme programı bulunmakta.
Bakanlık sözcüsü Jane’e bu seçeneklerle ilgili henüz bir karar verilmediğini söyledi. Bununla birlikte, Bakanlığın yakında bir karar vermeyi taahhüt ettiğini ve böylece savaşçı geliştirme programının “yakın gelecekte” başlayabileceğini belirtti.
Sözcü, Bakanlığın F-2’nin en az 15 yıl boyunca hizmette kalmasını beklediğini ve Japonya’nın savunma politikası 2019-2023 Orta Vadeli Savunma Programı’nın gelecekteki savaş uçaklarında araştırma yapması gerektiğini belirtti ve “Uluslararası işbirliğinin mümkün olduğu bir zamanda, Japonya’nın öncülüğünde bir kalkınma projesinin erken zamanlarında başlatılması” gerektiği şeklinde konuştu.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.