Kaplan MT tankı Endonezya Ordusuna teslim edildi.
Endonezya Silahlı Kuvvetleri, PT Pindad ve FNSS ortak projesinde ilk 10 adet Kaplan MT tankını 28 Şubat 2024’te teslim aldı. KAPLAN MT, prototip döneminde Türkiye ve Endonezya’da gerçekleştirilen dayanıklılık ve atış testlerini başarıyla tamamlanmıştı. KAPLAN MT’nin, 2019 IDEF fuarında imzalanan ortak üretim sözleşmesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte FNSS tesislerinde seri üretim çalışmalarına başlanmıştı. FNSS-PT Pindad firmaları tarafından ortak şekilde geliştirilen “Harimau” (KAPLAN MT)’nin Endonezya ordusuna tedariki için imzalanan ilk parti sözleşmesinde maliyet 135 milyon dolar.
Endonezya’da Fabrika Kabul Testleri
Endonezyalı şirket PT Pindad (Persero) tarafından yapılan açıklamada, 24-25 Şubat 2022 tarihlerinde TNI AD Cipatat’ın Piyade Eğitim Merkezi’nde Kaplan MT orta sınıf takının atış testlerinin gerçekleştirildiği duyuruldu. Bu bağlamda geçekleştirilen atış testleri Fabrika Kabul Testlerinden (FAT) biridir. Atışlı test faaliyetinin amacı 105 milimetrelik bir topa sahip kulenin durumunun tespiti, gereksinimleri karşılaması ve yapılan çeşitli iyileştirmelerin son tasarım özelliklerine uygun kabiliyetlerinin belirlenmesi içindir.
Kaplan MT, Türkiye’den FNSS’inde ortak olduğu bir projedir. Ayrıca Endonezya’nın yerli savunma sanayii ürünlerindeki kabiliyetini artırmaya yönelik devletin 7 stratejik geliştirme programından biridir. Pindad ile FNSS arasında yapılan iş birliğiyle beraber tank geliştirme konusunda bilgi, deneyim ve uluslararası standartlarda şirket yetkinliği kazanılmış oldu.
Kaplan MT, 8-14 Ağustos 2021 tarihlerinde FNSS test tesislerinde gerçekleştirilen bir dizi Fabrika Kabul Testinden (FAT) geçmişti. Bu tesiste %60 eğimli engel testi, hendek geçme testi, fren testi, %30 eğimli çapraz test, dönüş yarıçapı testi, sulardan geçiş kabiliyeti testi ve diğer çeşitli testler gerçekleştirilmişti. FNSS’de çeşitli FAT testlerinden geçen Kaplan MT, şu anda Endonezya’da da bir dizi teste tabi tutulmakta ve 105 milimetre kalibre topun atış testi son olarak tamamlanan testtir. Atış testinde 16 metrekare alandaki statik hedef HEP-T ve TPCSDS-T mermileriyle vurulmuştur. Testin ilk aşamasında tankın üzerindeki silahların çalışma prensibi, namlusu, nişan alma aracı, butonlar ve diğer özellikleri stabil çalışana kadar testler gerçekleştirildi. Testin ikinci aşamasındaysa 105 milimetrelik topla taret atış testi gerçekleştirildi. Atış testinde öne bakar bir pozisyondan başlanarak sağa ve sola dönüş daha sonraysa başlangıç pozisyonunun tersi yönüne dönülerek test bitirildi. Her atış pozisyonunda 1 adet mermi kullanılarak test gerçekleştirildi. Ateşleme testi sonucunda taretin sabit pozisyondaki stabilitesi ve tüm fonksiyonlarının gerekli gereksinimleri karşılaması kontrol edilerek tamamlanmıştır.
İlgili Olarak