Anadolu Tersanesi (ADİK) tarafından, Katar için üretilen iki askeri eğitim gemisinin ikincisi olan AL SHAMAL gemisi teslim edildi.
Anadolu Tersanesi (ADİK) tarafından inşa edilen ikinci silahlı eğitim gemisi AL SHAMAL Katar Deniz Kuvvetlerine teslim edildi. Törene, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye katıldı. Anadolu Tersanesindeki tören iki ülkenin ulusal marşlarının okunması ve saygı duruşuyla başladı. Katar Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral Khalid Nasser al-Hajri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve geminin inşasında katkısı bulunanlara teşekkür etti.
Tuğamiral Hajri: “Türkiye ve Katar arasında önemli projelerin hayata geçirildiğini vurguladı. İleri teknoloji bir gemiyi Katar Deniz Kuvvetlerine kazandırmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.” Projenin birinci gemisi QTS 91 AL DOHA’daki eğitim faaliyetlerine ilişkin videonun izletildiği törenin sonunda Katar Savunma Bakanı el-Atiyye tarafından Gemi Komutanı’na teslim edilen Katar Bayrağı, Katar Millî Marşı eşliğinde gemi gönderine çekildi.
İki askeri eğitim gemisi üretildi
ADİK ile Katar Deniz Kuvvetleri arasında iki askeri eğitim gemisi inşa edilmesi için Katar’da Mart 2018’de düzenlenen Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda sözleşme imzalanmıştı. Katar Deniz Kuvvetleri için iki adet Silahlı Eğitim Gemisi (CTS) inşasını içeren projenin üretim takvimine 25 Şubat 2019 tarihinde başlamıştı. Gemilerden ilki olan “AL DOHA” 25 Ağustos 2021 tarihinde teslim edilmişti. Katar Deniz Kuvvetleri için inşa edilen iki askeri eğitim gemisinden ikincisi olan QTS 92 Al Shamal Aralık 2020’de denizle buluşmuştu. Silahlı eğitim gemileri, 2150 ton ağırlığında ve 90 metre boyunda OPV (Açık Deniz Karakol Gemisi) sınıfındadır. AL DOHA bu büyüklükte Türkiye’de inşa edilen ve ihraç edilen ilk askeri gemidir.
Anadolu Tersanesi Silahlı Eğitim Gemisi (CTS)
Tüm tasarımı, Anadolu Tersanesi tarafından milli olarak yapılan gemiler, gündüz ve gece helikopter harekâtı yapma kabiliyetine, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri sağlama imkânına sahiptir. Gemilerin, Savaş Sistemi tasarım ve entegrasyonu da Anadolu Tersanesi tarafından gerçekleştirilmektedir. Yerli ve özgün tasarım ile gövdesi yüksek mukavemetli çelik, üst binası ise alüminyum olarak inşa edilmekte olan gemilerde eğitim maksatlı tam fonksiyonel iki adet köprü üstü bulunmaktadır.
İlgili olarak:
Katar Donanması için inşa edilen silahlı eğitim gemisinin deniz testleri başladı