Anadolu Tersanesi, silahlı eğitim gemisi AL SHAMAL’ın deniz testlerine başladı
Anadolu Tersanesi, Katar Deniz Kuvvetleri için olan silahlı eğitim gemisinin ikincisinin deniz testlerine başladı. Anadolu Tersanesi (ADİK) tarafından Katar Deniz Kuvvetleri için inşa edilen iki askeri eğitim gemisinden ikincisi olan QTS 92 Al Shamal Aralık 2020’de denizle buluşmuştu. Program kapsamındaki ilk gemi AL DOHA ise Katar’a ulaştı. 25 Ağustos 2021 tarihi itibariyle Katar bayrağı AL DOHA’ya gemi mürettebatı tarafından çekilmişti.
Silahlı eğitim gemileri, 2150 ton ağırlığında ve 90 metre boyunda OPV (Açık Deniz Karakol Gemisi) sınıfındadır. AL DOHA bu büyüklükte Türkiye’de inşa edilen ve ihraç edilen ilk askeri gemidir. Anadolu Tersanesi, Katar Deniz Kuvvetlerine 5 adet gemi daha inşa etmek için çalışmalarına devam etmektedir.
ADİK ile Katar Deniz Kuvvetleri arasında iki askeri eğitim gemisi inşa edilmesi için Katar’da Mart 2018’de düzenlenen Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda sözleşme imzalanmıştı. Tasarımı da Anadolu Tersanesi tarafından yapılan gemide 72 askeri öğrenci eğitim görecek. Gemilerde ayrıca helikopter pisti de bulunuyor.
Katar Deniz Kuvvetleri için iki adet Silahlı Eğitim Gemisi (CTS) inşasını içeren projenin üretim takvimine 25 Şubat 2019 tarihinde başlandı. Gemilerden ilki olan “AL DOHA” 25 Ağustos 2021 tarihinde teslim edildi. İkinci gemi olan “AL SHAMAL” ın ise 2022 yılı içinde Katar Deniz Kuvvetlerinde göreve başlaması planlanmaktadır.
Türk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak Türk Loydu denetiminde inşa edilmekte olan gemiler Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacaktır.
Anadolu Tersanesi Silahlı Eğitim Gemisi (CTS)
Tüm tasarımı, Anadolu Tersanesi tarafından milli olarak yapılan gemiler, gündüz ve gece helikopter harekâtı yapma kabiliyetine, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri sağlama imkânına sahiptir. Gemilerin, Savaş Sistemi tasarım ve entegrasyonu da Anadolu Tersanesi tarafından gerçekleştirilmektedir. Yerli ve özgün tasarım ile gövdesi yüksek mukavemetli çelik, üst binası ise alüminyum olarak inşa edilmekte olan gemilerde eğitim maksatlı tam fonksiyonel iki adet köprü üstü bulunmaktadır.
Silahlı eğitim gemileri;
- OPV tasarımında olup tam boyu yaklaşık 90 metre, eni 14.2 metre ve deplasmanı 2150 tondur.
- Azami sürati 22, ekonomik sürati ise 15 deniz milidir (knots).
- İkmal yapmadan 15 gün denizde kalabilmekte ve 2000 deniz milinden fazla menzile sahiptir.
- Gemi toplam 150 personel için donatılmış olup 66 gemi personeli dışında 76 öğrenci ve 8 eğitmen ile her türlü harekât ve sensör-silah kullanma eğitimini verebilecektir.
- Gemiler; eğitim görevleri dışında, Lojistik Destek, Refakat ve Devriye görevleri de icra edebilecek imkan ve kabiliyete sahip olacaklardır.
İlgili Olarak
Anadolu Tersanesinin Katar Donanması için inşa ettiği ikinci silahlı eğitim gemisi denize indirildi
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.