T.C. Cumhurbaşkanlığı SSB İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada FNSS tarafından geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA)’nın mayın ve balistik testlerini tamamladığı belirtildi. Kalifikasyon testleri kapsamında ZAHA’nın; güvenilirlik ve İdame Edilebilirlik Testine, kara ve deniz sürüşleri ile devam ediliyor.
Üstün hareket kabiliyeti ile kötü deniz koşullarında amfibi piyade personelinin denizden sahile taşınması, ihtiyaç halinde gerek ateş gücü ile harekata destek olması gerekse personeli beka kabiliyeti ile güvenli bir şekilde iç kesimlere kadar taşıması ile dosta güven düşmana korku salan ZAHA kendine verilecek görevlere hazırlanıyor. Muharebe sahasında karşılaşacak zorlu koşullarda baş edebilmesi için geliştirilen ZAHA, kalifikasyon faaliyetlerine başarılı bir şekilde devam ediyor.
- Paletli yürüyüş sistemi ile karada azami 70 km/saat hızla, itki sistemi ile denizde azami 7knot hızla üstün hareket kabiliyetine,
- Zırh yapısı ile üstün beka kabiliyetine,
- Uzaktan komutalı silah sistemi ile üstün ateş gücüne,
- Zorlu deniz koşullarında ters dönme durumunda kendini düzeltme kabiliyetine,
- Belli sayıda mayın geçit açma sistemine sahip ZAHA amfibi piyade personelini emniyetli bir şekilde muharebe sahasına taşıyacaktır.
Dosta güven düşmana korku salan ZAHA kendine verilecek görevleri üstün bir şekilde yerine getirmek için hazırlanıyor. Muharebe sahasında karşılaşabileceği zorlu koşullarla başedebilmesi için geliştirilen ZAHA, kalifikasyon faaliyetlerine başarılı bir şekilde devam ediyor.
ZAHA envantere girmeye hazırlanıyor
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından tedarik faaliyetleri yürütülen proje kapsamında Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) geliştiriliyor. FNSS’nin, 23 adedi personel taşıyıcı, 2 adedi komuta kontrol aracı ve 2 adedi kurtarma aracı olmak üzere, toplam 27 adet araç teslim edeceği projede mühendislik geliştirme faaliyetleri tamamlanarak kalifikasyon aşamasına geçildi. 2021 yılı içerisinde kalifikasyon testlerinin tamamlanması ve ilk ürün tesliminin yapılması planlanan proje, 2022 yılında tamamlanacak.
Geçtiğimiz 2 yıl boyunca, ön prototip aracı ile dayanıklılık, denizde performans, karada performans, kendini düzeltme özelliği gibi, SSB ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile yürütülecek olan kalifikasyon testlerinin provası niteliğinde olan pek çok mühendislik testi ve alt sistem kalifikasyonları başarıyla tamamlandı. Kalifikasyon testleri devam eden ZAHA, benzerlerine göre daha yüksek balistik ve mayın korumasına sahip olup, günümüzün en gelişmiş görev donanımları ile donatıldı.
ZAHA, karada ve suda benzerlerine üstünlük sağlıyor
ZAHA projesinde, araç içi ve diğer araçlar ile haberleşme, LHD sınıfı TCG Anadolu gemisi ile iletişim sistemleri gibi alt sistem tedarikleri için azami oranda yerli ve milli imkanlar kullanılmış olup, proje kapsamında periskop, palet, yol tekeri, hız azaltan gibi pek çok alt sistemin yerlileştirilmesi yapıldı.
ZAHA,
- Araç içerisinde taşınacak personel sayısı,
- Balistik ve mayın koruma seviyeleri ile
- Karada ve suda sağlanacak performans kriterleri alanlarında, benzerlerine üstünlük sağlıyor.
Proje kapsamında yine FNSS tarafından ZAHA’ya özel olarak tasarlanan ve üretilen ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK), yerli ve milli silah sistemlerinin arasında yerini alıyor. Adını büyük Türk denizcisi, Çaka Bey’den alan “ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule” deniz piyadelerimizin emrine girecek olan ZAHA’nın vurucu gücü olacak. Silahlı Kuvvetlerimizin sahip olacağı en hızlı amfibi araç olan ZAHA, kara ve deniz gereksinimleri dengelenerek, görev tanımı gereği hem bir askeri kara aracının hem de bir askeri deniz aracının sahip olması gereken tüm özellik ve kabiliyetleri üzerinde barındıracak. Silahlı Kuvvetlerimiz envanterinde bulunan, hem deniz hem de kara için tasarlanmış ilk ve tek personel taşıyıcı araç olan, aynı zamanda alabora olma durumunda kendini düzeltme ve deniz durumu 4’e kadar operasyon kabiliyetlerine sahip ilk ve tek yerli amfibi araç olan ZAHA ile FNSS, ilklere imza atmaya devam ediyor.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.