Boeing Şirket sözcüsü yaptığı açıklamada, Katar’ın önümüzdeki haftalarda satın aldığı AH-64E Apache Guardian taarruz helikopterinin sonuncusunu teslim alacağını ifade etti.
Katar Emiri Hava Kuvvetleri (QEAF), 14 Mart 2019’da Boeing’in Arizona/Mesa’daki üretim tesisinde düzenlenen törenle 24 adetlik Apache taarruz helikopterinin siparişinin ilkini teslim almıştı. Boeing’in Uluslararası Satış Direktörü Terry Jamison yaptığı açıklamada, tüm helikopterlerin Mayıs sonuna kadar teslim edileceğini belirterek, Haziran 2016’da imzalanan sözleşmede belirlenen hedefin de bu yönde olduğunu söyledi.
Teslim edilen silah sistemleri arasında Lockheed Martin AGM-114R Hellfire füzeleri, 70 mm Hydra roketler, ve FIM-92H Stinger havadan havaya füzeleri de mevcut. Katar’ın satın aldığı AH-64E Apache’ler, QEAF’ın yakın hava desteği için kullandığı ve oldukça yaşlanan Aerospatiale SA 342 Gazelle saldırı helikopterlerinin yerini alması maksadıyla temin edildi.
Katar, 2015 yılında Fransa’dan 24 adet Rafale savaş uçağı siparişi vermişti. Katar daha sonra ilgili anlaşmaya 2017 yılında ilave 12 uçak daha ekleyerek toplam sipariş edilen uçak sayısını 36’ya yükseltti. Körfez ülkeleri ile siyasi anlaşmazlıklar yaşayan Katar, ABD’den 36 adet F-15 savaş uçağı, Birleşik Krallık’tan da 24 adet Eurofighter savaş uçağı siparişi vermişti.

Katar silah ithalatında %634’lük büyüme
Katar’ın silah ithalatında 2015-2019 döneminde 2010-2014 dönemine göre %631 gibi devasa bir büyüme gerçekleşti. Katar bu büyüme ile küresel silah ithalatındaki %0.5’lik payını %3.4’e taşıdı.
Katar ülkenin gerek fiziki gerek demografik boyutuna oranla fazla silahlanan bir ülke. Bu durum Körfez Krizi’nden öncede süregeliyordu ancak Katar, kriz ile birlikte özellikle hava kuvvetlerine oldukça fazla sayıda savaş uçağı sipariş etti.
Katar’ın silah ithalatında 1’inci sırada %50’lik pay ile ABD yer alırken, Fransa %34 ile 2’nci sırada yer alıyor. Almanya ise %9.2’lik oranla 3’üncü sırada yer alıyor.
Katar bu süreçte; ABD’den F-15, Fransa’dan Rafale ve Birleşik Krallıktan Eurofighter savaş uçakları sipariş etti. Katar ayrıca Almanya’dan Leopard 2A7+ tankları ve PzH2000 KMO’ları sipariş etti. Büyük sınıf muharip gemiler için İtalyanlar ile anlaşan Katar, Türkiye’ye ise karakol botu, eğitim gemisi, çeşitli zırhlı araçlar ve Bayraktar TB2 İHA siparişi verdi.
