Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) tarafından yapılan açıklamaya göre KF-21 savaş uçağının mühimmat testleri devam ediyor. Son olarak KF-21’den IRIS-T kısa menzil hava-hava füzesinin ateşlenme testine dair görüntüler yayımlandı.
Seul’ün 300 kilometre güneyindeki sularda gerçekleştirilen ve geçtiğimiz günlerde başlayan testler kapsamında uçağın ikinci prototipi ile Meteor hava-hava füzeleri denenmişti. Üçüncü prototip ile birlikteyse yerleşik 20 mm’lik top test edilmiş ve 100 adet mühimmat kullanılmıştı.

Şu anda 4 adet prototip, 2026’ya kadar devam edecek olan genel test programı için kullanılmakta. Toplamda ise 6 adet prototip uçuş testlerinde kullanılacak. DAPA, testler sırasında kullanılan silahların uçağın yapısında, motorunda ve aerodinamik özelliklerinde olası değişikliklerin incelendiğini belirtmekte.
KF-21 Boramae savaş uçağına AESA radarı
Güney Kore tarafından geliştirilen KF-21 Boramae savaş uçağının AESA radarı takılı üçüncü prototipini başarıyla test edilmişti. Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi’ne göre üçüncü prototip, Seul’ün yaklaşık 300 kilometre güneyindeki Sacheon’dan sabah 10’da havalanmıştı. Yapılan deneme uçuşunda uçak 84 dakika havada kalmış ve yere inmeyi başarmıştı.
AESA Radar olarak Güney Koreli merkezli Hanwha Systems tarafından geliştirilen radar sistemi kullanılıyor. 2021 yılında ‘Testbed’ olarak nitelendirilen bir test uçağı ile uçuş testlerine başlanan radar, 2026 yılına kadar KF-21 savaş uçağı ile testlerini gerçekleştirmeye devam edecek.

KF-21 savaş uçağı
5’inci nesil bir savaş uçağının unsurlarını birleştiren KF-21, yeni nesil bir savaş uçağıdır. Seri üretim hattından çıkacak ilk KF-21 uçakları 4.5 nesil olacak. Yapılacak çalışmalardan sonra uçakların 5. nesil olarak güncellenmesi bekleniyor.
KF-21’in, Güney Kore Hava Kuvvetleri’ndeki mevcut savaş uçaklarının yerini alması planlanıyor. Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI), projenin gelecekteki muharebe sahası harekât konseptini karşılayabilecek en önemli millî projelerden biri olduğunu ifade etti.
KF-21 çok maksatlı savaş uçağının yaklaşık 1.400 mph (yaklaşık 1.83 Mach) azamî hıza ulaşması ve yaklaşık 2.900 km’lik bir menzile sahip olması bekleniyor. Bununla birlikte, azamî kalkış ağırlığının 25.580 kg olması ve 7.700 kg’a kadar da yük taşıma kapasitesine sahip olması da beklenen özellikleri arasında.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı