Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Feyyaz Serrac 4 Haziran Perşembe günü diplomatik görüşmeler gerçekleştirilmek için Türkiye’ye geldi.
Serrac, Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Yine UMH’ye bağlı bir heyetin bu hafta içinde Moskova’yı ziyaret ederek görüşmeler gerçekleştirdiği açıklanmıştı.
Erdoğan ve Feyyaz Serrac görüşmesinde gündemin Türkiye’nin UMH’ye darbeci Halife Hafter’e karşı verdiği destek ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri olduğu ifade edildi.
Libya Ulusal Hükümeti Başkanı ile UMH Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala’nın da Türkiye’ye gelen ekipte olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşme sonrası yaptığı açıklamada “UMH Başkanı Serrac ile Libya topraklarındaki işbirliği alanlarını genişletme kararı aldık.” şeklinde açıklamada bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Hafter’in Trablus’daki Saldırısına Yönelik Açıklamada Bulunmuştu
9 Mayıs 2020 tarihinde darbeci Halife Hafter’e bağlı güçleri tarafından Türkiye’nin Trablus Büyükelçiligi ‘de dahil olmak üzere birçok sivil yerleşim yerine yapılan saldırı sonrası Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamit Aksoy’un 10 Mayısta konuya ilişkin açıklamada bulunmuştu.
“Libya’da savaş ağası Hafter’e bağlı gayrimeşru milis güçleri son günlerde başta Trablus’ta olmak üzere sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılarını herhangi bir ayrım gözetmeksizin artırmıştır. Hafter’e bağlı unsurlar, sadece 9 Mayıs günü, Trablus’un merkezindeki yerleşim birimlerine yoğun topçu ateşinin yanı sıra 100’ün üzerinde roket fırlatmıştır.”
“Trablus Büyükelçiliğimiz dahil diplomatik misyonların, Mitiga Havalimanı’nın, kalkışa hazırlanan sivil uçakların ve diğer sivil altyapının hedef alındığı, sivillerin hayatını kaybettiği ve yaralandığı bu saldırılar savaş suçu teşkil etmektedir.”
Libya’da Watiya Hava Üssü’nün düşmesi ile sahada ilerleyişini sürdüren Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçler Trablus güneyini darbeci güçlerden temizleyerek Trablus’ta bulunan sivillerin havan ve topçu atışları ile hedef alınmasının önüne geçmeye çalışıyor.
Bölgede operasyon yürüten birlikler tarafından yapılan arama ve tarama faaliyetlerinde bölgede varlık gösteren Rus paralı askerleri Wagner’e yönelik birçok kanıt ele geçirildi. UMH tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada elde edilen kanıtların BM’ye sunulacağının altı çizildi.
Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına Yönelik Anlaşma
Türkiye Libya’da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile 27 Kasım 2019’da imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına ve askeri ve güvenlik işbirliğine yönelik bir mutabakat muhtırası imzaladı.
İmzalanan anlaşma kapsamında Türkiye, Libya’da UMH’ye askeri danışmanlık hizmeti veriyor. Türkiye ve Libya’nın imzalanan bu anlaşma çerçevesinde Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol için sondaj çalışmalarında da işbirliği yapacağı çeşitli kaynaklarca aktarılıyor.

Türkiye ile Libya’da Birleşmiş Milletler nezdinde tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin imzaladığı anlaşma ile Yunanistan’ın ve diğer birçok yabancı oyuncunun Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı kampanyasına darbe vurulmuş oldu. Türkiye bölgede diğer ülkeler ile de benzer anlaşmalar yapma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Bu kapsamda Yunanistan, GKRY’yi kullanarak bölgede söz sahibi olmak istiyor ve hiçbir yasal altyapısı olmayan adımlar atarak Türkiye’yi Antalya Körfezine hapsetmeye yönelik planlar yapıyor.

İlgili İçerikler

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.