Lockheed Martin şirketi, Kuzey Kore ve İran’dan gelebilecek kıtalararası balistik füze tehdidine karşı, yeni nesil bir füze savunma sistemi tasarlayacak.
Lockheed Martin’in füze savunma programı başkan yardımcısı Sarah Reeves verdiği röportajda, “Şirket olarak, yeni nesil füze savunma sistemi için bir teklifte bulunduğumuzu paylaştığımız için heyecanlıyız.”dedi.
Boeing ve Raytheon-Northrop Grumman ekibi ise geçenlerde iptali gerçekleştirilen projeleri, Yeniden Tasarlanmış Öldürme Aracından sonra, sahada rekabete hazır olduklarını duyurdu. Önleyici füzeleri şuan halihazırda Fort Greely, Alaska ve California’da bulunan Vanderberg Üssü’nde kullanılmakta.
2019’da duraklatılan YÖA, (Yeniden Tasarlanan Öldürme Aracı) daha sonrasında teknik ve mali sorunlar sebebiyle Ağustos 2019’da aniden sonlandırılmıştı. Bununla beraber Savunma Bakanlığı yeni bir önleyici füze programı başlatacağını duyurmuştu.
“Bir Seçim Söz Konusu”
Füze Savunma Ajansı, önleyici füze için rekabete giren iki şirket arasında seçim yapacak. Reeves açıklamasında, “Füze Savunma Ajansı YÖA ile ilgili sorunlar yaşarken, Lockheed son 20 yılın en iyi çok amaçlı imha silah sistemine yatırım yaptı.”dedi.
Lockheed birkaç yıl önce, birden fazla savaş başlığı taşıyabilen bir imha silah sitemi talebi için yapılan üç sözleşmeden birini almıştı. Raytheon ve Boeing ise, kalan diğer iki sözleşmeye sahipti.
“Hatalardan Ders Çıkarıyolar”
Reeves, yeni tasarlanacak önleyicinin, tuzaklar da dahil olmak üzere birden fazla tehdidi ortadan kaldırma kapasitesine sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Reeves, “YÖA’dan öğrendiklerimizle, daha sık testler gerçekleştiriyor, parçaların hayatta kalma testleri dahil diğer testlere dikkat ediyor, dersimize iyi çalışıyoruz.” dedi. Lockheed, üretime geçmeden önce, başarılı iki uçuş testi gerçekleştirmeyi planlıyor.
“FSA’dan Tam Destek”
Reeves ayrıca, “Şimdi bu projenin tam zamanı. Birkaç yıl önce FSA (Füze Savunma Ajansı) tarafından sağlanan fonlar ve teknolojimiz yoktu, ama şimdi yola çıkmaya hazırız.”dedi.
Şirket, başarı oranı %100 olarak belirtilen, Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (TYİAS) sistemi ve Aegis füze savunma sistemi için eleman arıyor. Lockheed, “Trident II denizaltısında ilk defa kullanılan balistik füze sisteminden elde edilen deneyimler kullanılacak.”dedi.
Reeves’e göre, Lockheed’in uzay tecrübesi, bir YNÖ (Yeni Nesil Önleyici) tasarımına katkıda bulunacak bir noktada. Lockheed, YNÖ için planlanan tarihten daha hızlı bir şekilde hareket edilebileceği konusunda, pozitif düşüncelere sahip.
“Yakın Zamanda Faal Olamayacak”
Bazı Savunma Bakanlığı yetkililerinden alınan duyumlara göre, YNÖ’nin 2030’lara kadar faal olmayacak. Ancak, FSA yöneticisi ve ABD Kuzey Komutanlığı Komutanı bu tarihin en azından 2028 ya da daha da erken bir tarihe alınabileceğine inanıyor.
Şirket, yapay zeka, makineden makineye öğrenme, veri analizi ve 3 boyutlu baskılar gibi teknolojileri, “çalışmaları hızlandırmak ve daha hızlı üretim sağlamak için” kullanmayı düşünüyor.
Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı