Macaristan Parlamenter Devlet Sekreteri Szilárd Németh, Savunma Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Macaristan Savunma Bakanlığı’nın 2020 yılında toplam bütçesinin 616 milyar HUF (Macar Forinti) yani 2 milyar 63 milyon ABD Doları olacağını söyledi.
Szilárd Németh, savunmanın, 2020 yılında Macaristan hükümetinin en önemli görevlerinden biri olacağını ve bu yılda Macaristan Savunma Kuvvetlerinin bölgenin en modern ve etkili ordularından biri haline getirmeyi amaçlayan bir mevzuat oluşturduklarına dikkat çekti.
Németh, bu görevin yerine getirilmesi için gerekli olan finansal kaynakların artık mevcut olduğunu söyledi: 2020 savunma bütçesinin, 2019 bütçesinden 103 milyar HUF (345 milyon ABD Doları) daha fazla, toplam 616 milyar HUF tutarında rekor büyüklükte olacağını açıkladı. Savunma bütçesindeki artış miktarı önceki yıla göre böylece %20 düzeylerinde artış göstermiş oluyor.
Németh basına verdiği demeçte, tahsisin %30’undan fazlası anlamına gelecek olan 216 milyar HUF’un Macaristan Savunma Kuvvetleri’nin geliştirilmesi için kullanılacağını belirtti.
Basın toplantısında Németh ayrıca, zorunlu askerlik görevinin eski haline getirilmesi hakkında çıkan söylentileri reddetti.
“Macaristan’da zorunlu askerlik sistemi olmayacak. Macaristan Savunma Kuvvetleri personeli gelecekte de askerî model ve gönüllü yedekler sistemine bağlı olarak kalacaktır. Zrínyi programının bir parçası olarak, 2026 yılına kadar 30.000 profesyonel askerî personel ve 20.000 yedek asker kadrosunun oluşmasını bekliyoruz ”dedi.


Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.