Malezya Ordusu, yaklaşık 15’inci hizmet yılına giren Adnan ZPT (Zırhlı Personel Taşıyıcı) ve ZMA’ları (Zırhlı Muharebe Aracı) bakım-onarım ve yükseltme sürecine sokmak istiyor. Program, planlama döngüsünün ilk aşamalarında olduğundan hakkında pek bilgi bulunmuyor. Fakat, büyük olasılıkla Malezya Piyade Muharebe Araçları’nda (MIFV) olduğu üzere, motorların ve dişli sistemlerinin değiştirilmesi söz konusu olacak.
Malezya Ordusu muhtemelen, Adnan ZPT ve ZMA’ları bakım-onarım ve yükseltme sürecinin bir sonraki Malezya Devlet Planı’nda (RMK12 – 2021) yer almasını istiyor. RMK13’e kadar da beklenebileceği söylenirken bunun çok da olası bir durum olmadığı değerlendiriliyor.
Malezya’nın Güney Kore’den satın aldığı K200 ZMA’ların MIFV (Malezya Piyade Muharebe Aracı) yükseltmesi 2001 yılında Daewoo Ağır Sanayi & Makine tarafından (OEM – Orijinal Ekipman İmalatçısı) ve iki yerel şirket tarafından yapılmıştı. Malezya Ordusu’nun Birleşmiş Milletler’in Bosna Görevi için 111 adet K200 aldığı biliniyor fakat kaç tanesinin gerçekten yükseltilmiş olduğu ve yeni ekipmanlara erişebildiği ise bilinmiyor.
Adnan ZPT’lerin bakım-onarım ve yükseltmelerine gelince, Ordunun orijinal ekipman imalatçısı (Deftech ve FNSS) işbirliğiyle mi yoksa diğer şirketlerce mi yapılacağı henüz bilinmiyor. Yükseltmelerin kapsamı da havada kalıyor. Ancak Adnan ZPT’lerin 2030 yılına kadar (gerekli finansman sağlanırsa) hizmette kalması muhtemel görülüyor.
PT-91M Pendekar (Polonya yapımı geliştirilmiş T-72) MBT’nin de (Ana Muharebe Tankı) yakında bir ömür uzatma programına alınabileceği belirtiliyor. Bu da muhtemelen Adnan ZPT ile aynı zaman diliminde olacağından ordunun bütçesini sıkıştıracak. Bununla birlikte, özellikle Gempita programının RMK-12’ye kadar uzatılmasının da planlandığını belirtelim.
Diğer programlarda görüldüğü gibi, ordunun yükseltme önerileri de normal fonlama zorlukları nedeniyle kötü bir geçmişe sahip. Yakın geçmişte önerilen iki yükseltme programı -Akrep (Scorpion) ve Akbaba (Condor) belirli bir ilerleme gösteremiyor ve bu programlar hakkında beklentiler de giderek azalıyor.
2002 ve 2004 yılları arasında toplamda 211 adet Adnan, Malezya Ordusu için satın alınmıştı. 2010 yılında ise 56 adet ilave alım gerçekleştirildi. Bunlardan 8 tanesi Thales’in alt yüklenicisi TDA tarafından yapılan 120 mm’lik havan ile donatılmıştı.
Adnan (FNSS ACV-300)
FNSS firması Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın operasyonel ihtiyaçlarını sağlamak üzerine ZMA aracını temel alarak ACV-300 modelini geliştirmiştir. İlk deneme aracı 1992 yılında geliştirilmiştir. Temel alınan ana ZPT aracının üzerinde 25 mm’lik top ve 7.62 mm’lik eş eksenli makineli tüfekle donatılmış tek kişilik taret bulunmaktadır.
Malezya için üretilen AIFV araçlarında FNSS ve yerel bir firma olan DRB-Hicom Defence Technologies (Deftech) firmaları işbirliğine gitmiştir. Malezya’ya ait ACV-300 araçlarına Adnan takma adı verilmiştir. Araç adını II. Dünya Savaşı sırasında Singapur Cephesi’nde savaşan Malezyalı yüzbaşı Adnan bin Saidi’den almıştır.
Adnan araçlarında RVH TacNav model GPS, LWD Avimo lazer uyarı sistemi, Wegmann 76 mm bomba atar, NBC korunma sistemi ve SNVVS-2 model gece görüş sistemleri bulunmaktadır.