BİLGEM’de geliştirilen fotodedektörler, HİSAR Füzesi’nin Lazer Yaklaşma Sensörü’nde başarı ile kullanıldı
Fotodedektör Projesi kapsamında, Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (YİTAL) olanaklarıyla ülkemizde ihtiyaç duyulan fotodedektörlerin üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretimi yapılmaktadır. Lazer arayıcı başlık uygulamaları için TÜBİTAK BİLGEM’de özel olarak geliştirilen fotodedektörler, yüksek dirençli silisyum kristali üzerinde, geniş alanlı PIN yapısında üretilmektedir.
Lazer arayıcı başlık uygulamaları için BİLGEM’de özel olarak geliştirilen fotodedektörler, yüksek dirençli silisyum kristali üzerinde, geniş alanlı PIN yapısında üretilmektedir. Milli fotodedektörler yurt dışında üretilen emsallerinden daha düşük gürültülü ve yüksek tepkisellik özelliğine sahiptir. Dedektörlerin üretiminde 55 adımlı gelişmiş yarı iletken teknolojisi kullanılmaktadır. BİLGEM’de üretilen farklı tipteki dedektörler ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yerel sanayinin ihtiyaçlarına paralel olarak 2019 yılında dedektörlerimizin yurtdışına satışına da başlandı. BİLGEM’de geliştirilen en son fotodedektör, HİSAR Füzesi’nin Lazer Yaklaşma Sensürü’nde başarı ile kullanıldı.
YİTAL Fotodedektör Uygulamaları – Hisar Füzesi
- Lazer yaklaşma sensöründe YİTAL ‘de tasarlanıp üretilen dedektör
- Emsal fotodedektörlere göre çok daha yüksek performans

BİLGEM’de üretilen farklı tipteki dedektörler ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Cirit, L-UMTAS, MAM-L, MAM-C, TEBER, BOZOK ve HGK gibi ürünler bunlara örnektir.

DDA-1 / Dört Dilimli Fotodedektör
Geliştirilen PIN fotodedektör üretim süreci ile DDA-1 kodu verilen bir algılayıcı üretilmiştir. Özel olarak geliştirilen DDA-1 Algılayıcı, Silisyum taban üzerinde birbirine eş olarak üretilen dört PIN diyottan oluşmaktadır. 1064 nm dalga boyu uygulamaları için, TÜBİTAK BİLGEM UEKAE tarafından özel olarak geliştirilen üretim teknolojisi ile benzer ürünlerden daha yüksek tepkisellik özelliği ve geniş dinamik aralığı kazandırılmıştır. Tamamen TÜBİTAK BİLGEM UEKAE’de geliştirilen ve üretilen bu milli algılayıcı arayıcı başlık, yüzey profilleme ve mesafe ölçümleri için kullanılmaktadır.
Aktif alan çapı 10mm’den büyük, düşük kaçak akımlı (<1nA/cm2) ve ticari dedektörlerden daha yüksek darbeli tepkisellik özelliğine (0,44A/W) sahiptir. Tamamen milli olanaklar kullanılarak üretilen fotodedektör, uluslararası pazardaki benzer ürünlerden daha düşük parazitik kapasite, geniş dinamik çalışma aralığı, yüksek belverme gerilimi, yüksek hız ve doğruluk özellikleri taşımaktadır.
Sivil ve askeri uygulamalarda yaygın olarak kullanılan fotodedektörlerin diğer kullanım alanları aşağıda verilmiştir;
- Darbeli ve sürekli lazer algılayıcılar,
- Optik haberleşme,
- Barkod okuyucuları,
- Optik uzaktan kontrol,
- Tıbbi elektronik uygulamaları,
- Yüksek hızlı fotometri

Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.