Meteksan Savunma, sınır ve kritik tesis güvenliği için geliştirdiği Retinar Çevre Gözetleme Radarları ürün ailesini, kullanıcının farklı ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde genişletiyor. Türk savunma ve havacılık sanayisinin, alanlarında uzman firmaları ile iş birliğine giden ve Retinar OPUS’un temel alındığı bütünleşik bir çözüm oluşturan Retinar Drone Savar Sistemi, ilk kez, Eurasia Airshow’da görücüye çıktı.
Yeni Asimetrik Tehdit: Drone’lar
Kritik tesis ve sınır güvenliği alanında, güncel ve asimetrik bir tehdit olan drone’lara karşı etkin tedbirler geliştirilmesi ihtiyacı, son yıllarda gittikçe artmaktadır. Drone saldırıları her ne kadar lokal olarak gerçekleştirilse de hedefe isabet oranının yüksek olması sebebi ile kritik zararlara sebep olabiliyor. Kritik zararların dışın görece ucuz maliyetleri, yüksek isabet ve psikolojik etkileri tek başına tehlike boyutunu anlatmaya yetiyor.
Meteksan Savunma, değişik durum ve senaryolarda, drone tehdidine karşı etkin bir çözüm oluşturmak üzere, sensör füzyon platformunun önemli bir unsur olduğunu değerlendirmektedir. Tümleşik sistem bakışını kaybetmeden, etkin sensör ve karşı tedbir unsurları geliştirilmesi gerektiğinin bilincinde olan Meteksan Savunma, Türk savunma ve havacılık sanayisinde, ilgili konular hakkında, ayrı ayrı tecrübeleri ve ürünleri olan firmalarla bir araya gelerek sinerjik bir girişim kurulmasını hedeflemiştir. Bu iş birliği içerisinde, radar ve lazer silah sistemleri konularında uzman, milli üreticiler yer almaktadır.
Retinar Drone Savar çözümünde, öncelikli olarak 3 ana alt sistem bulunmaktadır:
- Retinar OPUS Tümleşik Radar ve Elektro-Optik Suit / Meteksan Savunma
- Lazer Karşı Tedbir Sistemi / SAVER
- RF Karıştırıcı (yerli firma üretimi milli ürün)
Önerilen sistemde; Retinar OPUS bünyesinde bulunan radar, drone’a yönelik ilk tespiti yapmaktadır. Yapılan testlerde, Retinar OPUS’un radarının, drone tespitinde ve takibinde kullanılabildiği gösterilmiştir. Tespit edilip takibine başlanan hedef drone, yine Retinar OPUS’un termal/gündüz kameralarıyla kimliklendirilmekte ve devamında, daha hassas pozisyonlama ve takip yapılmaktadır. Retinar OPUS tarafından sağlanan, hedef drone yön ve pozisyon bilgisi, sistemin diğer unsurları olan, RF karıştırıcı veya lazer sistemine iletilmektedir. Ortam koşullarına uygun olarak seçilecek karşı tedbir sistemine göre de RF karıştırıcı veya lazer sistemi ya da her ikisi birden hedefe angaje olarak drone’u etkisiz hale getirmektedir. Bu sistem, korunması hedeflenen bölgenin ya da tesisin özelliklerine göre, konfigüre edilebilir yapıdadır.
KAPAN Drone Savar Sistemi hakkında daha fazlası için:
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.