Rusya Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Rusya’nın yeni gelişmiş MiG-35 savaş jeti, geçen çarşamba günü Rus pilotlar tarafından test edildi. Yapılan testlerde silahlar ve yerleşik ekipmanlar denendi.
Yapılan açıklamaya göre, çok maksatlı MiG-35S ve MiG-35UB (savaş eğitim uçağı) savaş jetleri, Rusya Savunma Bakanlığı’na ait, Akhtubinsk’te bulunan 929. Uçuş Test Merkezi’nde test edildi. MiG-35S ve MiG-35UB‘de bulunan yerleşik ekipmanların, yoğun elektronik harp koşullarında kendilerini kanıtladıkları belirtiliyor.
Yine Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre, yerleşik radarlar, yer ve hava hedeflerini dahili ve harici verileri kullanarak tespit etti. Silah hedefleme ve kontrol sistemlerinin faaliyetlerine özel olarak ilgi gösterildi. Yerleşik optik radarlar da hava, yer ve yüzey hedeflerini her türlü uçuş koşullarında tespit etmek için test edildi. Uçuşların, fiziksel savaş koşullarına yakın ve gerçek elektronik harp koşullarında gerçekleştirildiği belirtildi.
Tek koltuklu MiG-35S, dört adet alttan asılı silah istasyonlarında taşınan kameralı savaş başlıklı akıllı KAB-500Kr bomba ile kalktı. Jet ayrıca, merkezi gövdenin altında 1500 litrelik bir yakıt tankı da taşıdı. Aynı zamanda, MiG-29SMT, MİG-29M / M2, MİG-35 ve Su-35S için tasarlanan T220 hedefleme podunu taşımadı.
İki kişilik MiG-35UB (MİG tarafından MiG-35D olarak tanımlanıyor) şekli, boyutu ve ağırlığı itibariyle R-73 kısa menzilli güdümlü füzesine karşılık gelen 6 adet B-72 model (mockup) füze ile havalandı. MiG-35UB’de ana yakıt gövdesinin altında 1500 litrelik asılı yakıt tankı taşıdı. Görüntülerde, kanat altında dört adet BDZ-UMK2 boşaltıcı (ejektör) aparatları da fark edildi.
Rusya Savunma Bakanlığı ve MiG, 2030 yılında teslim edilmek üzere bir grup MiG-35S ve MiG-35UB için bir sözleşme imzaladı.
MiG-35’in Teknik Özellikleri
MiG-35 ve iki kişilik opsiyonu MiG-35UB, yoğun savaşta ve çok katmanlı hava savunmasında faaliyet gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Uçakların, herhangi bir iklimde ve hava koşullarında; hava, hareketli ve sabit yer hedefleri ile yüzey hedeflerine karşı oldukça etkili oldukları bildiriliyor. İki kişilik versiyon, eğitim uçağı olarak kullanılabiliyor. MiG-35 serisi, dokuz adet silah istasyonu üzerinde daha fazla faydalı yük taşıma kabiliyeti, arttırılmış yakıt rezervi ve havada yakıt ikmali için tanker rolü üstlenebilme kabiliyeti ile ön plana çıkıyor. Uçak korozyona oldukça dayanıklı yapısıyla da dikkat çekiyor. MiG-35′in beklenildiği üzere hasımlarını tedirgin edecek azaltılmış bir radar kesit alanı bulunuyor. Normal kalkış ağırlığı 19.200 kg, MiG-35D için 19.000 kg, iki opsiyon için azami kalkış ağırlığı ise 24.500 kg olarak belirtiliyor.
Maksimum irtifada MiG-35‘in hızı 2100 km/s, yer seviyesinde ise 1400 km/s olarak belirtiliyor. Uçuş tavanı ise pratik olarak 16.000 metre olarak belirtiliyor. Hava-hava füzeleri ve üç adet askıda yakıt tankı ile tek kişilik MiG-35, değişkenlere bağlı olarak 1000-1400 km‘lik bir uçuş yarıçapına sahiptir. Çift kişilik versiyon olan MiG-35D ise yine 3 adet asılı yakıt tankı ve hava-hava füzeleriyle 900-1300 km‘lik uçuş yarıçapına sahip fakat hava-hava füzeleri yerine havadan karaya füzeler taşınıyorsa yarıçapın 750 ila 1050 km arasında değiştiği belirtiliyor. Her iki seçenek içinse maksimum manevra kapastesi 9G olarak belirtilmiş.
Yerleşik radar 10 ila 30 adet hedefi 160 km’den tespit ve takip yeteneğine sahip. Ayrıca eş zamanlı olarak altı adede kadar hava ve dört adede kadar da yer hedefini vurabilme kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor.
Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile araştırmacılara savunma ve güvenlik alanında bilgi ve haber takibi hizmeti sağlamaya adanmış bir platformdur.