Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 2020 Faaliyet Raporu internet sitesi üzerinden paylaşıldı. Kamuoyu ile paylaşılan Faaliyet Raporu; kamuda şeffaflık, hesap verme anlayış ve sorumluluğunu gözeten bir yaklaşım esas alınarak hazırlandığı ifade edildi.
Faaliyet Raporu’nun “Sunuş” kısmında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Dr. Hakan Fidan’ın ifadeleri yer aldı. Hakan Fidan tehditlerin nicelik ve nitelik itibariyle çeşitlenerek etkisini artırdığına vurgu yaparak,
“Milli istihbarat Teşkilatı Başkanlığı, 2937 sayılı Devlet istihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu ile kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğüne, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine, anayasal düzenine ve milli gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan yöneltilen mevcut ve muhtemel tehditlerin bertaraf edilmesine yönelik görev ve faaliyetlerini kararlılıkla yerine getirmeye devam etmektedir.
Ülkelerin siyasi, ekonomik, sosyal sistemlerinin sınandığına, bölgesel ve küresel ittifakların değişimler geçirdiğine, tehditlerin nicelik ve nitelik itibariyle çeşitlenerek etkisini artırdığına şahit olduğumuz günlerden geçmekteyiz.
Teşkilatımız; özellikle Koronavirüs Salgınının gölgesinde geçen 2020 yılında uluslararası sistemde yaşanan dönüşüme ve kendini farklı şekillerde üreten tehditlere karşı devletimizin milli çıkarları doğrultusunda yurtiçinde ve yurtdışında başarılı çalışmalara imza atmıştır.
2018 yılının kasım ayında Kenya’da Africa Milelel Onlus isimli yardım kuruluşunda gönüllü olarak çalışırken kaçırılarak Somali’ye götürülen 25 yaşındaki İtalyan vatandaşı Silvia Constanzo Romano’nun kurtarılması için İtalyan makamları, Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan yardım talebinde bulundu.
Gelen yardım talebi üzerine MİT bölgedeki yerel istihbarat ağını aracılığıyla İtalyan vatandaşının sağ olduğunu tespit etti. MİT’in bölgede sahip olduğu insan gücünün ve teknik alt yapısının başarıyla yönetildiği süreçte 8-9 Mayıs 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen başarılı operasyon ile Romano 18 aylık esaretten sonra kurtarıldı.

Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde her geçen gün daha da güçlü, etkin ve saygın bir yapıya dönüşen Teşkilatımızın, 2020 yılında gösterdiği azim ve başarılar devletimizin ve milletimizin bizden beklentisini artırmıştır. Teşkilat olarak, oyun değiştiren stratejiler üretme, istihbarat alanında yeni metotlar geliştirme, kendi tekniğini dünyadaki değişimler ışığında yenileriyle harmanlama, değişime en hızlı ve esnek şekilde uyum sağlama gayreti içerisindeyiz.
Teşkilatımız 2020 yılı içerisinde kanunun verdiği yetki ve sorumluluk dahilinde, çatışma bölgelerinde ülkemizin çıkarları doğrultusunda aktif görevler üstlenmiş, dış istihbarat alanında etkinliğini artırmış, terörle mücadeleyi uluslararası boyuta taşmış, istihbarata karşı koyma alanında ülkemizi hedef alan casusluk faaliyetlerini deşifre etmiş, teknik istihbaratı çalışmalarının ana bileşeni haline getirmiştir.
Temmuz 2020’de açılan İstanbul Bölge Başkanlığı’nın yeni hizmet binası, giderek artan personel sayısı ve ihtiyaç duyulan faaliyet alanlarını karşılayacak büyüklükte. İstanbul Bölge Başkanlığı binası, Ocak 2020’de açılışı yapılan ana karargah binasından sonra ikinci en önemli açılış. Ankara’daki hizmet binasına benzer bir mimaride yapılan bina, tüm ihtiyaçlara cevap verecek şekilde tasarlandı.
Teşkilatımız tüm bu çalışmalarını, farklı yetenek ve disiplinleri beraber kullanarak bünyesinde yeni üniteler oluşturarak, kadrosunu, çalışma yöntemlerini, fiziki ve teknik donanımını güncele uyarlayarak, eğitimler ile yeni kabiliyetler geliştirerek ve kurumlar arası koordinasyonu artırarak gururla yerine getirmiştir.
İlgili mevzuat uyarınca hazırlanan Milli istihbarat Teşkilatı Başkanlığı 2020 yılı Faaliyet Raporu, artan istihbarat kapasitesine bağlı olarak MİT’in kaynaklarını, üstlendiği görevlerin ifasında etkin ve verimli kullandığını ortaya koymaktadır. Faaliyet Raporu; kamuda şeffaflık, hesap verme anlayış ve sorumluluğunu gözeten bir yaklaşım esas alınarak hazırlanmıştır.
Devletimizin köklü kuruluşlarından olan Milli İstihbarat Teşkilatı, bir asra yaklaşan Tarihinin her döneminde ülkemizin bağımsızlığının ve gücünün önde gelen muhafızlarından biri olmuştur.
Milli istihbarat Teşkilatı, bundan sonraki süreçte de ülkemizin milli güvenliğini ve çıkarların, korumak için elindeki tüm kaynak ve imkanlarıyla hataya yer vermeyecek azami titizlik ve hassasiyet ile çalışmalarını sürdürecektir.
Teşkilat mensupları da, yüksek ahlaki kendilerine şiar etmiş, gerektiğinde gözlerini kırpmadan vatan uğruna şehitlik mertebesine erişmeye hazır gizli kahramanlar olarak devletimizin memur ettiği görevlerde tereddütte mahal bırakmadan vatana hizmet etmeye devam edecektir. Bu vesileyle görevleri esnasında hayatlarını kaybeden şehitlerimizi rahmetle yad eder, fedakarca emeklerini ortaya koyan tüm kader arkadaşlarıma teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi.
Mali Bilgiler
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 2020 Faaliyet Raporunda teşkilatın mali bilgilerine de yer verildi. MİT’in 2020 yılı bütçesi 31.12.2019 tarih ve 30995 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bu bağlamda MİT’in 2020 yılı için başlangıç ödeneği 2.182.381.000,00 TL olup, yıl içerisinde gerçekleşen işlemler neticesinde ödenek toplamı 2.452.287.475,67 TL, harcama toplamı ise 2.449.479.837,15 TL oldu.
Resmî gazetede yayınlanan 2021-2023 dönemi Orta Vadeli Mali Planı çerçevesinde, 2021, 2022 ve 2023 yıllarına ilişkin merkezi yönetim bütçesi belirlendi. Bu bağlamda, genel bütçeli kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin, 2021 yılı bütçe ödenek teklif tavanları da belli oldu. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı’na 2021 yılında tahsis edilen bütçe ise 2,6 milyar lira ( 2020’ye göre yaklaşık %20 artış) oldu.
Faaliyet Raporunda ‘Değerlendirme’
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 2020 Faaliyet Raporunda “Kurumsal Kabiliyet ve Kapasitenin Değerlendirilmesi” başlığı altından bir değerlendirme paylaşıldı. Bu bağlamda, “Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, mevzuat kapsamında kendisine verilen görevleri layıkıyla yerine getirebilmek için sahip olduğu yetenekler ve kapasitesini geliştirerek arttırma iradesindedir. Bu bağlamda çalışmalarında kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ilkesiyle hareket etmekte olup 2020 yılı faaliyet raporunun da bu çabayı teyit ettiği değerlendirilmektedir.” denildi.
**MAH’tan MİT’e**
1927 yılında Gazi M. Kemal Atatürk’ün direktifiyle birlikte Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak tarafından Milli Emniyet Hizmeti (MAH)(1927-1965) kuruldu. MAH, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde modern anlamda kurulan ilk istihbarat örgütü olarak tarihte yerini almıştır. MAH, İçişleri Bakanlığı’na bağlıydı. 1965 yılına kadar MAH, Türkiye’nin asli istihbarat teşkilatı olarak başarıyla hizmet etmiştir. Türkiye’nin ulusal güvenlik aygıtını daha iyi konsolide etmek için yerini Milli İstihbarat Teşkilatı’na yani MİT’e bıraktı. 22 Temmuz 1965’te 644 sayılı kanunla Milli İstihbarat Müsteşarlığı kuruldu ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı olmaktan çıkarılarak doğrudan Başbakanlığa bağlandı. Bugün Türkiye’nin asli istihbarat örgütü olarak Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı faaliyetlerine T.C. Cumhurbaşkanlığına bağlı bir ‘başkanlık’ olarak devam etmektedir.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.