Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (UMBHFSS) SİPER 2023’te envantere girecek
SİPER hava savunma füze sistemi ile ilgili olarak son resmi açıklama T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlı İsmail Demir tarafından yapıldı. İsmail Demir, SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ile Savunma ve Diplomasi Muhabiri Betül Usta’nın sorularını yanıtladı. Başkan Demir, hiçbir ülkeye savunma sanayisini Türkiye’ye karşı siyasi koz olarak kullanma fırsatı vermeyeceklerinin altını çizdi.
Hava savunmanın katmanlı bir olay olduğunu aktaran Demir, “Hisar A ve Hisar A+ yaptık, HİSAR O, O+ yaptık. Türkiye’nin yerli ve milli uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi olan SİPER’e giden yolda ara ürün çıkarttık. SİPER, HİSAR-A ile HİSAR-O sistemlerinde de olduğu gibi dikey atış esnasında azami etkinlik sağlayan çift darbeli motora ve Aktif Radar Arayıcı ile Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı başlığa sahip olacak. Bu bir yolculuk. SİPER 2023’te envantere girecek” şeklinde konuştu.

SİPER’in sistem ve alt sistem detay tasarımı tamamlanıyor
“Türk Savunma Sanayii 2021 Hedefleri” kapsamında 2021 yılı içerisinde Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi-SİPER Projesinde, ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE’nin iş birliğinde sistem ve alt sistem bileşenlerine ilişkin detay tasarım tamamlanacak.
SİPER’in Batarya Yapısı
ESAS’20 etkinliğinde konuşma yapan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (UMBHFSS) SİPER‘in batarya yapısını paylaşmıştı.
Gençoğlu tarafından paylaşılan tasvirde Hava Kuvvetleri Radar Ağı – RADNET’e bağlı bulunan Filo Kontrol Merkezi (FKM) görülüyor. Atış Kontrol Merkezi (AKM) verileri Haberleşme İstasyon Aracı (HİA) ile FKM’ye aktarılıyor. Aktarım için ise Haberleşme Röle Aracı (HRA) kullanılıyor. Altılı füze hücrelerine sahip dört adet füze atıcı aracın yer aldığı tasvirde Füze Taşıma Yükleme Sistemi (FTYS) aracı da bulunuyor.
Tasvirde ayrıca Barış Kartalı Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HEİK)’ndan Link-16 ile veri aktarılması yer alıyor.
Gençoğlu ayrıca, Defence Turk’ün sorusu üzerine SİPER için TEİRS radarının kullanılacağını doğrulayarak SİPER’in bir versiyonunun ÇAFRAD ile birlikte Deniz Kuvvetlerinde kullanılabileceğini belirtmişti.
Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma sistemi projesi SİPER; ASELSAN, Roketsan ve Tübitak SAGE tarafından yürütülüyor.

Defence Turk, ÇAFRAD sisteminin Uzun Menzilli Arama Radarı’nı (UMR) da oluşturacak olan EİRS Sistemi radarında testlerin başladığını geçtiğimiz aylarda duyurmuştu. Başarıyla sürdürülen projede sistemin 2021’in ilk çeyreğinde teslim edilmesi planlanıyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının en kritik ihtiyaçlarından olan TF-2000 Hava Savunma Harbi (HSH) Muhribinin ana sensörü Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) projesinde ise Faz-2 aşamasına geçilmek üzere TF-2000 projesindeki çeşitli gelişmeler bekleniyor.
Siper Hava Savunma Sistemi ve Ağ Merkezli Hava Savunma | Ağ Merkezli Sohbetler – Bölüm 8
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Millî uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER’in detay tasarımı 2021’de tamamlanacak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.