Mısır ve Rusya arasından 2020 yılı başlarında imzalanan 2 milyar dolarlık anlaşmanın ilk parçası olan bahse konu üç savaş uçağının teslimatı sonrasında teslimatlar partiler hâlinde devam edecek. Rus ekonomi dergisi Expert’e göre ilk iki savaş uçağının 2021 yılının başlarında Mısır’a teslim edilmesi bekleniyordu ancak ilk teslimatta daha fazla uçağın teslim edilebileceği ifade edilmektedir. Rusya ile Mısır arasındaki anlaşma ile ilgili olarak net bir rakam kamuoyuna yansımasa da iki düzine(?) savaş uçağını kapsadığı aktarılmaktadır.
Mısır için Su-35 savaş uçağı üretimine Rusya’nın Komsomolsk-na-Amure kentinde bulunan JSC Sukhoi fabrikasında başlandığı ifade ediliyor. Son olarak 7 Aralık 2020 günü, Rusya tarafından Mısır Hava Kuvvetleri için üretilen 9213 kuyruk numaralı Su-35S savaş uçağının uçuş yaptığı gözlemlendi. Yine Aralık 2020 içerisinde Mısır Hava Kuvvetleri tarafından uçaklarda kullanılan boya kaplamasıyla uçuş gerçekleştiren başka (9214 kuyruk numaralı) Su-35S savaş uçakları da gözlemlendi. Bahse konu uçuşlar Moskova, Ramenskoye de bulunan Rus uçak üreticisi Sukhoi’nin tesislerinde gerçekleştirildi.
ABD’den Mısır’a Yaptırım Uyarısı
Rusya ile Mısır arasındaki bahse konu anlaşmayı Washington ise engellemeye çalışmıştı. Siyasi-askeri ilişkilerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı R. Clarke Cooper, 18 Kasım 2019’da Dubai’deki Havacılık Fuarı sırasında yaptığı açıklamada Mısır’ın bu alım nedeniyle yaptırımlara maruz kalabileceği ve ABD’den yeni askeri alımlar yapmasının engellenebileceğini söylemişti. Bundan önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper de Mısır’ı uyarmıştı.
Mısır’ın İthalat Rakamları Artmaya Devam Ediyor
Mısır, 2015-2019 yılları arasında bir önceki döneme göre %212’lik büyüme ile %5.8 paya ulaşarak dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı ülkesi konumuna geldi. SIPRI, Mısır’ın olağanüstü silahlanmasını Libya ve Yemen’deki askeri katılımı ile Sina’daki terör operasyonları ile temellendiriyor. Ancak Mısır’ın silahlanmasındaki temel artış bu kriterlerin dışında ülkede darbe yolu ile göreve gelen yönetimin silah alımlarını uluslararası meşrutiyeti için kullanmasından ileri geliyor. Mısır bu yolla askeri gücünü artırırken birçok ülke ile ilişkileri canlı tutmayı sağlıyor.Mısır’ın askeri kanadının güçlenmesi özellikle Körfez ülkelerinden ciddi biçimde destek alıyor.
Mısır’ın 2015-2019 döneminde silah ithalatının %69’unu Fransa (%35) ve Rusya (%34) karşıladı. ABD’nin Mısır’daki bir önceki dönem %47’lik pazar payı %15’e geriledi.
İlgili Olarak
Mısır, ABD’nin yaptırım tehdidine rağmen Su-35 savaş uçağı alıyor
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.