Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi kanunu 3 Temmuz 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi
Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun’un I. Madde’sinde amaç ve kapsama ilişkin olarak, “Bu Kanunun amacı, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketinin kuruluşu, yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemektir. Bu Kanun, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketinin kuruluşu, yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları kapsar.” denilmektedir.
IV. Madde’de MKE A.Ş.’nin “Görev ve Yetki“leri aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
(1) Şirket millî güvenlik hedefleri doğrultusunda askerî ve sivil amaçlı her çeşit silah, mühimmat, patlayıcı ve kimyasal madde, petrokimya ve diğer kimyevi ürünleri, makine, teçhizat, malzeme, ham madde, araç gereç, cihaz, sistem ve platformları yurt içi ve yurt dışında üretme veya ürettirme, pazarlama ve ticaretini yapma, temsilcilik faaliyetlerinde bulunma, araştırma geliştirme, ürün geliştirme ve mühendislik faaliyetleri, modernizasyon, tasarım, test, montaj, entegrasyon ve satış sonrası hizmeti yapma veya yaptırma, jenerik ve yenilikçi teknolojilerin yerli ve millî olarak geliştirilmesine ilişkin tematik araştırma merkezi/laboratuvarı, özel endüstri bölgesi veya eğitim kurumları kurma; her türlü kurum, kuruluş ve tüketiciye yönelik olarak proje mühendisliği, danışmanlık, teknoloji transferi, eğitim hizmetleri ile enerji, geri dönüşüm, taahhüt işleri yapma, lojistik destek sağlama, mühimmat ayırma ve ayıklama faaliyetlerinde ve esas sözleşmesinde belirlenen diğer faaliyetlerde bulunabilir.
(2) Şirket yüklendiği taahhütleri daha etkin şekilde yerine getirmek amacıyla, aynı şekilde geri vermek veya gerçeğe uygun değerini ödemek şartıyla Bakanlık envanterinde bulunan ham madde, malzeme, araç gereç, cihaz, teçhizat, yedek parça, sistem, alt sistem ve benzerlerini kullanabilir. Bakanlık envanterinde bulunan bina, fabrika, imalathane, atölye, iş yeri ve benzeri taşınmazlar, arazi, platform, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemler ile alt yapı ve test merkezleri Bakan onayı ile bedelsiz kullanılabilir.
(3) Şirket birinci fıkrada belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmek için, yurt içi ve yurt dışında şirket kurma, kurulmuş şirketleri satın alma, bu şirketlere iştirak etme veya bu şirketleri işletme, gerektiğinde yurt içi ve yurt dışında şube/temsilcilik açma, millî güvenlik ve ulusal kalkınma içeren yatırım projeleri için Cumhurbaşkanı kararı ile kamulaştırma yapma yetkisine sahiptir. Yurt dışında şirket kurma, kurulmuş şirketleri satın alma ve bu şirketlere iştirak etme Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Genel Kurul kararı ile gerçekleştirilir.
(4) Şirket ikili veya çok taraflı anlaşmalar gereği yabancı ülkeler tarafından Türkiye’de bırakılanlar ile kamu idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri ve sermayesinin en az yüzde ellisi kamuya ait olan bağlı ortaklıklarca ihtiyaç fazlası ve kullanım dışı bırakılan veya niteliğini kaybetmiş olan her türlü hava, deniz ve kara taşıtları, makine ve teçhizat ile tehlikeli veya tehlikesiz metal/metal bileşim atıkları, ekonomik değer taşıyan metal dışı (evsel nitelikte olmayan) mal ve malzemeleri; birinci fıkrada belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli olan malzemelerin üretilmesinde ham madde olarak kullanmak ve gerektiğinde piyasada değerlendirmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen birim fiyatlarından satın alabilir veya devralabilir. Bu fıkrayla ilgili hususlar hakkında 17/12/1937 tarihli ve 3284 sayılı Bazı Maden Hurdalarının Dışarı Çıkarılmasının Yasak Edilmesi ve Satın Alınması Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun’un tamamı için tıklayınız.
MKE A.Ş. önümüzdeki süreçte daha güçlenecek
Her geçen gün yeni tesisler ve modern üretim hatları ile kapasitesini ve kabiliyetlerini artıran MKE A.Ş. önümüzdeki süreçte özelleştirme olmadan, daha da güçlenerek faaliyetlerine devam edecek. MKE A.Ş. daha da güçlenecek yeni yapısıyla birlikte önümüzdeki süreçte hem yurtiçinde hem yurtdışında adından daha çok söz ettirmesi bekleniyor. Halihazırda Makina ve Kimya Endüstrisi A.Ş. bugün dünyada 5,56 milimetreden 203 milimetreye kadar tüm kalibrelerdeki silah ve mühimmatı tek çatı altında üretebilen tek yapı.
Son olarak Nisan 2021’de açılan MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda enerjitik malzemeler olarak adlandırılan RDX, HMX, CMX üretim tesisiyle modüler barut üretim hatlarının kuruma kazandırıldı.
Birçok önemli Ar-Ge projesini de yürütmekte olan MKE A.Ş.’nin faaliyetlerinde de hızlı sonuçlar alması bekleniyor. Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla MKE A.Ş. tarafından yürütülen başlıca önemli AR-GE projeleri ise,
- Hibrit E-Fırtına Kundağı Motorlu Obüs
- Hibrit M113 E-ZMA
- 76/62 mm Deniz Topu
- Yakın Hava Savunma Sistemi (Phalanx benzeri)
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.