NASA’nın Ay’a dönüş kapsamında başlattığı Artemis Programı’nın ilk görevi başlıyor.
NASA’nın bugüne kadar geliştirmiş olduğu en güçlü roket olan Space Launch System’in (SLS), 29 Ağustos 2022 tarihinde fırlatılması planlanıyor. Türkiye saati ile 13.30 (EDT-12:33 UTC) fırlatılacak SLS ile beraber insanlık Ay’a dönüş yolculuğuna başlayacak. Orion uzay aracını Ay yörüngesine taşıyacak olan SLS; ilk aşama da 4 adet RS-25 sıvı yakıtlı motora, 2 adet katı yakıtlı roket boostera (güçlendirici) ve Orion uzay aracına entegre kriyojenik itiş kademesine sahiptir.
Artemis-I Görevi kapsamında fırlatılacak olan SLS; Florida’da NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nde yer alan Pad 36B’den görevine başlayacak. SLS’in ana kademesinde ayrıldıktan hemen sonra Orion uzay aracı Aya olan yolculuğuna başlayacak. SLS’in Orion Stage Adapter’de (Orion Kademe Adaptörü-OSA) yer alan 10 adet küp uydu Orion uzay aracının ay transfer yörüngesinde farklı aşamalarda uzay aracından ayrılarak yörüngelerine yerleştirilecek. Küp uydular; üzerlerinde yer alan yükler ile çeşitli teknolojik gösterim ve deneysel çalışma yapacaktır. Orion kademe adaptöründe yer alan uydular:
- OMOTENASHI
- Lunar IceCube
- NEA Scout
- LunIR
- EQUULEUS
- LunaH-Map
- CuSP
- BioSentinel
- ArgoMoon
- Team Miles
şeklinde olup derin uzayda teknoloji gösterimleri başta olmak üzere birçok alanda deneysel çalışma yapacak.
Orion uzay aracı; Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen ve gelecek görevlerde astronotların temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir servis aracı ile beraber Van Allen radyasyon kuşaklarından geçerek ay yüzeyinden yaklaşık 97 km yukarıdaki yörüngesine yerleşecek. Dünya etrafındaki dönen haberleşme uyduları röle görevi görerek Orion uzay aracının yer istasyonu ile iletişim kurmasını sağlayacak.
Artemis-I Görevi kapsamında Orion uzay aracı dönüş manevrası için Ay’ın yerçekiminden yararlanarak yaklaşık olarak 11 kilometre/saniye hız ile Dünya’ya olan geri dönüş yolculuğuna başlayacak.
İlgili Olarak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever