NATO Savunma Bakanları video konferansla bir araya geldiler
NATO Savunma Bakanları, ittifakın caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmeye karar vererek video konferansla bir araya geldiler.
Rusya’nın artan nükleer yetenekli füze cephaneliğine yanıt olarak, müttefikler, güçlendirilmiş hava ve füze savunması, gelişmiş konvansiyonel yetenekler, istihbarat, tatbikatlar ve NATO’nun nükleer caydırıcılığını güvenilir, emniyetli ve etkili tutma adımları dahil olmak üzere dengeli bir siyasi ve askeri önlemler paketi üzerinde anlaştılar.
Genel Sekreter Jens Stoltenberg, ayrıca İttifak’ın silah kontrolü taahhüdünü vurgulayarak: “Caydırıcılığımızı ve savunmamızı sürdüreceğiz, ancak Rusya’ya yansıtmayacağız. Avrupa’da yeni kara tabanlı nükleer füzeler yerleştirme niyetimiz yok.” dedi.
Bakanlar ayrıca NATO’nun uluslararası terörizme karşı mücadelede kilit rol oynayan Afganistan ve Irak’taki misyonlarına da değindiler.
Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in 17 Haziran basın toplantısının not dökümü:
“Az önce misyonlarımız ve operasyonlarımızla birlikte NATO’nun caydırıcılığına ve savunmasına da odaklanan bir toplantı yaptık. COVID-19’un var olması, diğer zorlukların ortadan kalktığı anlamına gelmez. Devlet ve devlet dışı aktörler müttefikleri istikrarsızlaştırma, bozma ve bölme çabalarını sürdürüyorlar. Dolayısıyla NATO’nun görevi tüm müttefikleri her türlü tehdide karşı savunmaya hazır olmaktır.
Bugün Rusya’nın geniş ve büyüyen nükleer yetenekli füze cephaneliğine ve bunların NATO’nun güvenliği üzerindeki etkilerine değindik. Geçen yıl, Rusya’nın SSC-8 füzelerinin konuşlandırılması INF Antlaşması’nın sona ermesine yol açtı. SSC-8 füzeleri çift kabiliyetli, hareketli ve algılanması zor füzeler. Avrupa şehirlerine çok kısa bir uyarı süresi ile ulaşabilirler. Ayrıca nükleer silah kullanma eşiğini düşürüyorlar.
Rusya ayrıca kıtalararası balistik füzeleri de modernleştiriyor. Hipersonik süzülme araçları operasyonlara girdi. Rusya havaya fırlatılan balistik füze sistemini test etti ve nükleer enerjili bir seyir füzesi geliştiriyor. Uzun yıllar boyunca NATO müttefiklerini korkutmayı ve tehdit etmeyi amaçlayan sorumsuz Rus nükleer söyleminin bir modelini de görmüş olduk.
Rusya’nın davranışı denge bozucu ve tehlikelidir. Bugünkü toplantımızda Bakanlar bu zorlukları tartıştıktan sonra siyasi ve askeri unsurlar için dengeli bir önlemler paketini kabul ettiler. Bu, entegre hava ve füze savunmamızı güçlendirmeyi de içeriyor.
Bazı müttefikler, Patriot ve SAMP/T bataryalar dahil olmak üzere yeni hava ve füze savunma sistemleri aldıklarını açıkladılar. Gelişmiş konvansiyonel yeteneklerimizi güçlendirmeyi de kabul ettik. Müttefikler, beşinci nesil savaş uçakları da dahil olmak üzere bu yeni platformlara yatırım yapıyor. Ayrıca istihbaratımızı ve tatbikatlarımızı da uyarlıyoruz. Bakanlar ayrıca Nükleer Planlama Grubu formatında da toplandılar.
NATO’nun, nükleer meseleler üzerinde ortak bir zemin oluşturmamızı sağlayan, nükleer paylaşım düzenlemeleri bize onlarca yıldır iyi hizmet etti. Avrupa’daki NATO nükleer caydırıcılığı, Avrupa’da barış ve özgürlük için hayati önemini koruyor. Ve bugün NATO nükleer caydırıcılığını güvenilir, emniyetli ve etkili tutmak için ek adımlar atmaya karar verdik.
Caydırıcılığımızı ve savunmamızı sürdüreceğiz, ancak Rusya’ya yansıtmayacağız. NATO silah kontrolü, silahsızlanma ve silahların yayılmasının önlenmesi konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir. NATO, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Avrupa’daki nükleer cephaneliğini yüzde 90 azalttı.
Ama şimdi başkalarının katılımı gerekiyor. Büyük bir askeri güç olarak Çin’in de büyük sorumlulukları var. Dolayısıyla, yükselen bir küresel güç olarak Çin’in küresel silah kontrolüne katılma zamanı gelmiştir. Afganistan ve Irak da dahil olmak üzere NATO’nun misyonları ve operasyonları hakkında da görüştük. Müttefikler Afganistan’ın uzun vadeli güvenliğine olan bağlılıklarını yinelediler. Bu bağlılık, barış sürecinin ilerlemeye devam etmesi için hayati önem taşımaktadır.
Barış sürecini desteklemek için Afganistan’daki varlığımızı koruyoruz ve müttefikler ile yakın koordinasyon içinde olarak birlik seviyelerinde daha fazla düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Taliban taahhütlerini yerine getirmeli, Afganistan içi müzakerelerde yer almalı ve kalıcı barış için gerçek tavizler vermelidir. Irak’ta güvenlik güçleri muazzam adımlar attı. IŞİD ayrıca COVID-19 salgınından faydalanmaya çalıştı. Geçen ay yeni Başbakan el-Kadhimi ile görüştüğümde NATO’nun uluslararası terörizmle mücadelede Irak’la çalışmaya kararlı olduğunu vurguladım. IŞİD’in geri dönmemesini sağlamak için, müttefikler bugün Irak hükümeti ve Küresel Koalisyon ile tam istişare ederek Irak’taki çabalarımızı hızlandırma taahhütlerini yinelediler.
Hem Afganistan hem de Irak, COVID-19 salgınıyla başa çıkmak için NATO’dan yardım istedi. Her ikisi de kritik tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere NATO müttefiklerinden yardım aldı. Bakanlarla NATO 2030 hakkındaki görüşümü de tartıştım. Bu ittifakımızı askeri olarak güçlü tutmak, siyasi olarak daha güçlü ve daha küresel hale getirmekle ilgilidir. Yarın, NATO’nun yeni bir operasyonel plan, bir tıbbi ekipman stoğu ve tıbbi malzemelerin hızlı bir şekilde elde edilmesi için finansman ile olası bir ikinci COVID-19 dalgasına hazırlanmasını sağlamak için önemli kararlar alacağız. Şimdi sorularınızı almaya hazırım.”
