Nijerya Hava Kuvvetleri (NAF) pilotlarının ve JF-17 Thunder savaş uçağı bakım personellerinin Pakistan’daki eğitimleri devam ediyor
Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) Kamra’da, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mücahid Anwar Khan, JF-17 Thunder Blok-3 savaş uçaklarının seri üretim sürecinin başlatıldığını duyurduktan sonra Nijeryalı personellerle bir araya geldi. Nijeryalı pilotların JF-17 savaş uçakları ile Kamra’da eğitim faaliyetleri devam ediyor.
Nijerya Hava Kuvvetleri Komutanı Sadique Abubakar’ın aktardığına göre Nijerya Hava Kuvvetleri, ilk üç JF-17 Thunder çok amaçlı muharip uçağını Kasım 2020’de teslim alacaktı ancak kamuoyuna yansıdığı kadarıyla pilotların eğitim faaliyetlerinin devam ettiği görülüyor.
Temmuz 2020’de Sadique Abubakar, Nijerya Hava Kuvvetleri’nin 22 adet yeni hava vasıtası teslim aldığını ve 12 Super Tucano taarruz uçağı, 3 adet JF-17 Thunder çok amaçlı muharip uçağı ve ek olarak 1 adet Mi-171E tipi helikopter de dahil olmak üzere 16 adet daha sistemin teslim alınacağını söylemişti.
Nijerya’nın Pakistan’dan Alacağı JF-17’ler
JF-17 uçaklarının envantere alınması Nijerya Silahlı Kuvvetleri’nin bütün kuvvetlerinde yürüttüğü modernizasyon sürecinin bir parçası ve hatta kilometre taşı olacak. Nijeryalı komutan, bahse konu tedariğin bilgisini 2079 personelin orduya katılmasını tescil eden mezuniyet töreninde vermişti.
Eylül 2016’da -Dokuzuncu Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı’nda- Nijerya ve Pakistan’ın ihracat kurumu DEPO, JF-17 Thunder tedariği için mutabakat muhtırası (MoU) imzalamıştı. Bu suretle Nijerya, bu uçağın ilk Afrikalı müşterisi olmuştu. Nijerya, ilk safhada teslim alacağı üç adet JF-17’yi özellikleri sınamak ve uçağı tanımak için tedarik edecek. Ülkenin bir sonraki safhada en az bir veya iki filo JF-17 tedarik etmesi bekleniyor.
Pakistan hükümetinin Ekonomik Koordinasyon Komitesi (ECC) tarafından onaylanan üç adet JF-17 Thunder savaş uçağının teslimatını kapsayan 184,3 milyon dolarlık anlaşma Mart 2019’da resmen yürürlüğe girdi.
Nijerya JF-17 Blok III’ün yaklaşık 60 milyon dolarlık birim maliyetinin olmasının sebebi havadan havaya ve havadan karaya füzeleri de içeriyor olması. JF-17’nin silahsız birim maliyetinin 40 milyon ABD Doları olduğu söyleniyor.
Defence Turk Derginin İkinci Sayısı Çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.