Norveç Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Norveç hükümetinin Fransız yetkililere Norveç’in Takuba Görev Gücü’ne asker göndermeyeceğini söylediği belirtildi.
Norveç, diğer bazı Avrupa ülkeleri, Mali ve Takuba Görev Gücü de dahil olmak üzere çok uluslu kuvvete katkıda bulunmaları için Fransız ve Malili yetkililerden talep aldı. Ordu, kapasite geliştirmeye yönelecek ve Mali Ordusu’nun bölgede artan terör tehdidi ile başa çıkma kabiliyetini güçlendirmeye yönelik adımlar atacak.
Takuba, Sahel bölgesindeki Fransız Barkhane operasyonuyla bağlantılı bir görev gücüdür.
Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen’in konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sahel’deki giderek kötüleşen durumdan dolayı endişe duyuyoruz ve Takuba Görev Gücü’nü kurma ihtiyacını iyi anlıyoruz. Norveç Hükümeti bunu dikkatle değerlendirmiş ve Storting’e (ulusal meclis) danışmıştır. Storting’de beklediğimiz desteğe sahip olmadığımızdan dolayı, Norveç’in bu görev gücüne şimdi katılmayacağı sonucuna vardık.” dedi.
Savunma Bakanı, konunun daha sonraki bir tarihte yeniden değerlendirilmesinin daha uygun olabileceğini de belirtti.
Sahel’de Birçok Avrupa Ülkesinden Askerler Bulunuyor
Sahra Çölü’nün hemen güneyinde bulunan yarı kurak bir bölge olan Sahel, neredeyse 10 yıldır bir muharebe alanı.
2020’nin ilerleyen günlerinde 250 İngiliz askeri Mali’de süren BM Barış Gücü misyonuna katılım gösterecek. Ayrıca Şu anda Mali’de MINUSMA çerçevesinde 67 Belçikalı asker de görev yapıyor. 15 asker de EUTM (Avrupa Birliği Eğitim Misyonu) için Mali’de görev yapıyor.
Mali’de süren BM Barış Gücü MINUSMA kapsamında polis kuvvetine katkıda bulunan ülkeler (27),
Bangladeş,Benin, Burkina Faso, Kamerun, Kanada, Çad, Mısır, Finlandiya, Fransa, Almanya, Gine, Endonezya, Fildişi Sahili, Ürdün, Madagaskar, Hollanda, Nijer, Nijerya, Norveç, Portekiz, Senegal, İsveç, Togo, Tunus ve Türkiye.
Mali’de süren MINUSMA kapsamında asker kuvvetine katkıda bulunan ülkeler (57),
Ermenistan, Avusturya, Bangladeş, Belçika, Benin, Butan, Bosna Hersek, Burkina Faso, Burundi, Kamboçya, Kamerun, Kanada, Çad, Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Mısır, Estonya, Etiyopya, Finlandiya, Fransa, Gambiya, Almanya, Guatemala, Gine, Endonezya, İrlanda, İtalya, Fildişi Sahili, Ürdün, Kenya, Letonya, Litvanya, Liberya, Moritanya, Meksika, Nepal, Hollanda, Nijer, Nijerya, Norveç, Pakistan, Portekiz, Romanya, Salvador, İspanya, Sri Lanka, İsveç, İsviçre, Togo, Tunus, Ukrayna, İngiltere ve ABD.
MINUSMA tarafından Aralık 2019’da güncellenen personel sayısı aşağıda yer almaktadır.
Yetkili personel:
- 13.289 askeri personel
- 1.920 polis personeli
- 1.619 sivil (781 ulusal – 838 uluslararası)
Şu anda Mali’de görevlendirilen personel:
- 11.953 askeri personel
- 1.741 polis personeli
- 1.180 sivil (661 ulusal – 585 uluslararası, 155 Birleşmiş Milletler Gönüllüleri dahil)
Mali birçok Avrupa ülkesinin silahlı kuvvetleri için yeni silahlarının test edilip saha şartlarında gösterdiği performansın incelenebileceği bir alan haline gelmiştir. Bunun en iyi örneği ise Mali’de hizmet veren Estonya Savunma Kuvvetleri’nin (EDF) askeri operasyonları sırasında Milrem Robotics firması tarafından geliştirilen THeMIS insansız kara aracını (İKA) sahada aktif şekilde kullanmaya başlaması olarak gösterilebilir.
Milrem Robotics firması Mali’de Estonya Ordusu tarafından kullanılan TheMIS İKA için bir açıklamada bulunmuştu.
Firma, “Mali, TheMIS’deki teknolojiyi test etmek için mükemmel bir yer. Birliklerimizi desteklemenin yanı sıra, Barkhane Operasyonunda aracın güvenilirliği, kullanım kolaylığı ve taktiksel kullanımı hakkında çok fazla olumlu geri dönüş aldık.”dedi. Milrem Robotics İKA’yı geleceğe yönelik geliştirmek ve piyade birimleri için daha iyi bir araç haline getirmek için Mali’de elde edilen tecrübeyi daha isabetli geliştirmeler için kullanacaktır.
İlgili haberin devamını okumak için
Mali’de Yaşanan Gelişmelere Dair Yaptığımız Haberler
İngiliz Ordusu, Mali’deki askeri faaliyetlerini genişletme kararı aldı
Fransız Ordusu Mali’deki helikopter kazasında on üç askerini kaybetti

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.