STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, IDEF 2021’de STM’nin gündemdeki projeleri ve ihracat çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) Genel Müdürü Özgür Güleryüz, IDEF 2021’de Defence Turk’ün sorularını yanıtladı. Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi KARGU’nun uzun zamandır Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterinde olduğunu belirten Güleryüz, Sabit Kanatlı Vurucu İHA Sistemi ALPAGU’nun ve Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi TOGAN’ın da çok yakın bir zaman içerisinde TSK envanterinde yer alacağını açıkladı.
RF Arayıcı Başlıklı KARGU Vurucu İHA
STM’nin amacının Taktik Mini İHA Sistemlerinde bütün ihtiyaçlara yönelik olarak farklı çözümler geliştirebilmek olduğunu vurgulayan Güleryüz, bu amaçla RF Arayıcı Başlığı KARGU‘ya entegre ederek radar ve benzeri RF kaynaklarına yönelik bir çözüm oluşturmayı hedefledikleri belirtti. STM’nin yeni ürünü Havan Mühimmatı Taşıyan Döner Kanatlı İnsansız Hava Aracı BOYGA hakkında bilgiler paylaşan Güleryüz, “Kendisini imha etmeyecek, bırakacağı mühimmatı da yine benzer hassasiyetle, özellikle farklı teknikler ve algoritmalar kullanarak hedefi çok doğru vurabilecek şekilde buluşturabilecek BOYGA‘yı da IDEF’te sunmak istedik” dedi.
ALPAGU farklı platformlara entegre edilecek
Taşınabilir Sabit Kanatlı Vurucu İHA Sistemi ALPAGU hakkında açıklamalarda bulunan Güleryüz, ALPAGU’nun mühimmat testlerini başarıyla tamamladıklarını ifade ederek 2021 sonuna kadar belirli sayıda ALPAGU’nun TSK’ya teslim edileceğini kaydetti. “ALPAGU’nun farklı platformlara entegrasyonu konusunda şuanda yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” ifadelerini kullanan Güleryüz, KARGU’da olduğu gibi ALPAGU’nun da farklı modellerini çalışıyor olacaklarını belirtti.
“Yakın zamanda birçok farklı ülkeden iyi haberler vereceğiz”
STM’nin Sürü İHA ve KERKES Projeleri kapsamındaki çalışmalarını paylaşan Güleryüz şöyle konuştu:
“STM olarak Sürü İHA’da lider firma konumundayız. Bu çalışmalara en erken başlayan firmayız. Hem sürü İHA konusunda çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir taraftan da KERKES gibi GPS olmayan ortamlarda faaliyet gösterecek altyapı çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam ediyor.”
STM’nin ihracat çalışmaları hakkında değerlendirmede bulunan Güleryüz, ihracat başarısı da yakalayan KARGU için birçok ülkeyle görüştüklerini ifade ederek, “Özellikle KARGU’muzu ve askeri deniz platformlarımızı ön plana çıkarmak istedik. Çünkü bu ürünlerin gerçekten çok önemli ihracat potansiyeli olduğunu biliyoruz. Fuar boyunca da çok ciddi bir ilgi var İHA ailemize. İnşallah yakın zamanda birçok farklı ülkeden iyi haberler vereceğiz.” dedi.
“STM Türkiye’de askeri denizcilik konusunda lider firma”
Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında tasarlanan Türk Tipi Hücumbot Projesi’nde ilk prototip tasarım aşamasını kapsayan sözleşmenin Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından STM’ye verildiğini belirten Güleryüz, projedeki faaliyetlerinin hem Türk Deniz Kuvvetleri hem de SSB ile çok yoğun bir şekilde ve yolunda devam ettiğini dile getirdi.
STM’nin Türkiye’de askeri denizcilik konusunda lider firma olduğuna dikkat çeken Güleryüz, “Özellikle mühendislik alanında çok ciddi bir potansiyelimiz var. Hem Türkiye’deki denizaltı modernizasyonu projeleri ve Yeni Tip Denizaltı inşa projesindeki katkılarımız olsun hem de yurt dışında yaptığımız denizaltı projeleri faaliyetleri ile aslında çok ciddi bir bilgi birikimimiz var.” ifadelerini kullandı.
Denizaltı projeleri kapsamında Ar-Ge faaliyetleri ve konsept çalışmalarına devam ettiklerini belirten Güleryüz, “Çok farklı boyutlarda denizaltılara yönelik konsept çalışmaları STM tarafından yapılıyor. İnşallah ileride Millî Denizaltı’ya doğru ilerleyen yolda mutlaka STM de çok aktif bir şekilde rol alacaktır. Bir taraftan da yurt dışındaki ülkelerle daha küçük boyutlu denizaltılar ve farklı konularda görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.
Lagari 2022’de Uzayda
Uzay alanında mikro ve nano uydu çalışmalarına odaklanan STM’nin takım uydu konseptinin ilk örneği Lagari’nin 2022’de fırlatılacağını açıklayan Güleryüz, “Uydu konusunda çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam ediyor. Hem biz tamamen kendi uydu tasarımımızı yapmanın yanında diğer firmalara da hem uydu işlemcilerinin oluşturulması hem de kartların tasarlanması gibi özellikle elektronik tasarım konusunda destek vermeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Defence Turk özel içeriğidir, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.