Pakistan, Çin’den hava savunma sistemleri almayı planlıyor
Söylentilere göre Pakistan, Çin’in karadan havaya atılan füze sistemleri ile ilgileniyor. 6 Aralık 2018’de İslamabad Times, TASS (Russian News Agency)’tan yaptığı alıntıyla Pakistan ordusunun Çin’den 3 veya 4 batarya FD-2000 karadan havaya füzeye sistemi satın alımıyla ilgilendiğini düşündüğünü belirtti.
Bildirildiğine göre, Pakistan Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak planları tartıştı ama haberin resmi bir onayı bulunmuyor. Bu kaynak, konuyla ilgili, aktif müzakerelerin olup olmadığını belirtmedi. Potansiyel satışla ilgili finansal detaylar açıklanmadı.
Pakistan ordusu kapsamında uzmanlaşmış QUWA Savunma Haberleri ve Analiz Grubu, Çin yapımı Sistemlerin, Rusya gibi diğer tedarikçilerin karadan havaya füze sistemlerine gösterilen ilgiye rağmen, Pakistan tarafından tercih edildiğini bir analizinde not etti.
Pakistan ordusu son yıllarda bir dizi farklı Çin yapımı füze sistemi satın aldı. Mart 2017’de ordu, LY-80’i hizmete aldı. FD-2000’i alması, Pakistan’ın hava savunma ağını genişletmeye yardımcı olacaktır. Army Recognition’a göre FD-2000 maksimum 125 kilometre menzile sahiptir.
FD-2000 ( ihracat versiyonu HQ-9), Çin Savunma Şirketi CPMIEC tarafından tasarlanan ve üretilen gelişmiş bir uzun menzilli hava savunma füze silah sistemidir. Sistem, yoğun hava saldırısı ve karşı elektronik harp faaliyetleri altında hava savunma görevini yerine getirebilmektedir. Sadece uçakları, helikopterleri, insansız hava araçlarını değil aynı zamanda seyir füzelerini, havadan satıha atılan füzeleri, stand-off hassas güdümlü bombaları da engelleyebilmektedir.
Çin, Türkiye’ye 20 bin metre irtifa ve 125 kilometre menzile sahip CPMIEC firmasınca üretilen FD-2000 sistemini önermişti. Halen Çin Ordusu’nda kullanılan HQ-9 füze savunma sisteminin bir benzeri olarak tasarlanan FD-2000’in ilk resmi müşterisi Türkiye olmuştu.
CPMIEC tarafından sunulan HQ-9 sistemi, 2013 Eylül ayında karara bağlanan, Türkiye’nin Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi (T-LORAMIDS) için açılan ihaleyi kazanmıştı. Ancak Kasım 2015 tarihinde verilen Savunma Sanaayi İcra Kurulu kararı ile bu ihale iptal edilmiştir. İptal kararı yüklenici Çin şirketinin, Türkiye’nin talep ettiği teknoloji transferine onay vermemesi ve 26 aylık görüşme sürecinin tıkanması nedeniyle alındı. Türkiye ihalenin iptal edilmesinin ardından bir yandan yerli sistem geliştirmesine odaklanırken bir yandan S-400 hazır alım sürecine girdi.
Dış Haberler Editörü