T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2021 yılı değerlendirmesi ve 2022 projelerini aktarmak üzere Ankara’da televizyon ve gazete temsilcileri ile bir araya geldi. Pakistan’a ihraç edilecek, ATAK Helikopterleri’nde yaşanan problemin sorulması üzerine konuşan Demir, “ATAK konusunda Pakistan’ın ciddi arzu ve istekleri var. Motorun ihraç süreci uzadı, onlar da ihtiyaçlarına binaen belli bir süre bekleyebildiler. Karar değişirse de bunun müsebbibi uzayan süreç olacak. Ne Pakistan ne de Türkiye’nin bir suçu yok.” açıklamasında bulundu.
Pakistan: T129 tedarik sürecini sonlandırılmadı
5 Ocak 2021 tarihinde Pakistan Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Babar Iftikhar (DG ISPR) basın toplantısında gelen soru üzerine Pakistan’ın, Türkiye’den T129 ATAK helikopteri tedarikine ilişkin ifadelerde bulunmuştu. Sözcü konuşmasına karşın Pakistan’ın askeri ve diplomatik kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre Pakistan resmi olarak T129 ATAK helikopteri tedarik sürecini sonlandırmadı.
DG ISPR Press Conference – 5th Jan 2022 https://t.co/U6hdAgWoev
— DG ISPR (@OfficialDGISPR) January 5, 2022
Ayrıca Anadolu Ajansı Asya-Pasifik Bölge Baş Muhabiri Islamuddin Sajid tarafından yapılan haberde Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsünün açıklamasının yanlış anlaşıldığına dair bilgi notuna yer verildi. Bahse konu haberde ISPR tarafından yapılan açıklamada, Pakistan’ın Türkiye’den askeri helikopter satın almayı hiçbir zaman reddetmediği ve bu konudaki tüm spekülasyonlar temelsiz olduğu aktarıldı.
Hatırlanacağı üzere Pakistan, TUSAŞ tarafından imal edilen T129 ATAK Taarruz Helikopterleri’nden toplam 30 adet sipariş vermişti. TUSAŞ bu satışın yanı sıra, lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketi üzerinde uzlaşma sağlamıştı. T-129 ATAK Taarruz Helikopterinde kullanılan Honeywell imalatı LHTEC CTS800-4A turboşaft motorların kullanımı için ABD resmi bir cevap vermemişti ve süreç tıkanmıştı.
Pakistan Kara Kuvvetleri tarafından Türkiye ve Pakistan’da kapsamlı testlere tabi tutulan T-129 ATAK Helikopteri, tüm testleri başarıyla geçerek gereksinimleri karşılamış olup, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma özelliğini de ispat etmişti. Pakistan’da yüksek irtifadaki performansı ile pilotların büyük beğenisini kazandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Pakistan’a T129 ATAK Taarruz helikopteri satışının ABD tarafından engellenmesinin ihalenin Çin’e gitmesine sebep olabileceğini açıklamıştı.
Pakistan’a “gerçekleştirilemeyen” T129 ATAK taarruz helikopteri satışı ile ilgili olarak Kalın, “ABD, Pakistan’a yapmayı planladığımız savaş helikopteri satışını engelledi. Bu muhtemelen söz konusu ihalenin Çin’e gitmesine neden olacak ve burada kaybeden ABD olacak. ABD ile ilişkimiz, birbirimizi karşılıklı olarak güçlendirebileceğimiz ve ortak sorunları veya endişeleri birlikte ele alabileceğimiz çok yapıcı bir şekilde işleyebilir.” ifadelerine yer vermişti. Pakistan’ın taarruz helikopteri ihalesinde TUSAŞ T129 ATAK’ın karşında Çinli CAIC tarafından üretilen Zhishengji-10 (Z-10) taarruz helikopterinin ihraç versiyonu Z-10ME yer alıyordu.

İlgili Olarak
ABD’nin Pakistan’a T129 Atak satışını engellemesiyle ihale Çin’e gitti
Pakistan’ın T129 ATAK yerine tercihi Z-10ME taarruz helikopteri
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.