İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda 29 Eylül 2019 Pazar günü gerçekleşen törenle TCG Kınalıada Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi ve Pakistan Deniz Kuvvetleri için Türkiye’de üretilecek iki korvetten ilkinin “Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 1’inci Gemi Sac Kesme Töreni” gerçekleştirildi.
Pakistan Deniz Kuvvetleri için Türkiye’de üretilecek korvetin“Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 1’inci Gemi Sac Kesme Töreni”nde basına yansıyan görüntüde üretilecek korvette yakın hava savunma sistemi olarak ASELSAN tarafından üretilen GÖKDENİZ YHSS’nin Pakistan tarafından tercih edildiği görülmektedir.
GÖKDENİZ- Yakın Hava Savunma Sistemi
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen sözleşme kapsamında geliştirilen KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’nin, deniz platformlarına uyarlanması sonucu milli olarak geliştirilen GÖKDENİZ Deniz Platformları için Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS) ASELSAN tarafından IDEF 2019’da tanıtıldı.
Gemi platformlarının başta güdümlü mermiler (G/M) olmak üzere Havadan Karaya Füzeler, Seyir Füzeleri, İnsansız Hava Araçları, Uçaklar ve Helikopterlere karşı hava savunmasının en etkili şekilde karşılanmasını sağlayacak olan GÖKDENİZ, 35 mm Parçacıklı Mühimmat ile birlikte güncel hava tehditlerine karşı gemi öz savunması için etkili bir çözüm sağlıyor.
GÖKDENİZ; üzerinde bulunan 3 boyutlu arama radarı, atış kontrol radarı ve E/O algılayıcılar ile gece ve kötü hava koşullarında da hedef tespit, teşhis, takip ve imhasını tam otonom olarak gerçekleştirebilecek. Sistem; operatör kontrolünde işletilebildiği gibi, gereken durumlarda görevini operatör müdahalesine ihtiyaç duymadan tam otomatik olarak da yerine getirebiliyor.
ADA Sınıfı Korvetleri İlk İhracat Başarısı: Pakistan
Dönemin Milli Savunma Bakanı Canikli, “Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan 4 korvetin ihalesi sonuçlandı ve bu ihaleyi Türkiye olarak biz aldık” ifadeleriyle ihalenin bugüne kadar Türk savunma sanayisinde bir seferde en yüksek rakamlı ihracat olduğunu duyurmuştu.
Pakistan’la Türkiye arasında 4 Milgem Korvetinin satışına ilişkin anlaşmada imzalar atıldı
Ravalpindi kentinde bulunan Savunma Üretimi Bakanlığı’nda yapılan imza törenine Türkiye’yi temsilen dönemin Milli Savunma Bakan (MSB) Yardımcısı ve Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) Yönetim Kurulu Başkanı Şuay Alpay, MSB Müsteşar Vekili ve ASFAT Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yunus Emre Karaosmanoğlu, MSB Müsteşar Yardımcısı ve ASFAT Yönetim Kurulu Üyesi Büyükelçi Basat Öztürk, İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin ve Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul katıldı.
Eylül 2018’de imzalanan anlaşma kapsamında Pakistan, dört adet gemi tedarik edecek. Gemilerden ikisi İstanbul Tersane Komutanlığı’nda, ikisi de Pakistan, Karaçi’de inşa edilecek.
İlk etapta İstanbul ve Karaçi’de inşa edilecek birer korvet 2023’te Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak. Diğer 2 gemi ise 2024’te envantere girecek.
Üretim süreci ilk gemide 54 ay, ikinci gemide 60 ay, üçüncü gemide 66 ay, son gemide ise 72 ay sürecek.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.