Haziran 2017’den beri web sitesi, mobil uygulama ve sosyal medya platformlarından yayın hayatını sürdüren Defence Turk, 2 ayda bir yayımlanacak süreli yayını ile sektördeki sesini güçlendiriyor.
Defence Turk Dergisinin ilk sayısında T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in önemli açıklamalarının bulunduğu söyleşi yer alıyor. Demir’in yaptığı açıklamalarda TUSAŞ tarafından geliştirilen AKSUNGUR İHA ile ilgili önemli detaylar yer alıyor.
Defence Turk’ün “Biliyorsunuz, AKSUNGUR’un deniz karakol konsepti bulunuyor. SSB bünyesinde buna yönelik tedarik projesi var mı?” sorusunu yanıtlayan Demir, “Şu anda yok.” dedi. Demir, AKSUNGUR projesinin “Ukrayna’dan ihracat alabilir miyiz?” şeklinde başlayan bir proje olduğunu belirtti.
AKSUNGUR İHA
AKSUNGUR MALE sınıfı İHA Sistemi: gece/gündüz her türlü hava koşullarında istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini gerçekleştirebilen; EO/IR, SAR ve Sinyal İstihbaratı (SIGINT) faydalı yüklerini ve çeşitli havadan yere mühimmat sistemlerini taşıyabilen Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İnsansız Hava Aracı sistemidir. 40.000 feet irtifaya çıkabilen ve 40 saate kadar havada kalabilme özellikleriyle en zorlu operasyonların tamamlanabilmesine imkan veren iki adet çift turboşarjlı dizel PD-170 motoruna sahiptir.
Halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde bulunan İnsansız Hava Aracı (İHA) ANKA Sistemi ile benzer aviyonik mimariye sahip ve aynı yer sistemlerini kullanan AKSUNGUR, 750 kg yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi ile İHA ANKA Sistemi’nin yaklaşık 20.000 saatlik elektronik harp koşulları da dahil en zorlayıcı muharebe koşullarındaki uçuş tecrübesinin üzerine inşa edilmiştir.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Defence Turk Dergisine konuştu
TUSAŞ tarafından inisiyatif alınarak AKSUNGUR’un geliştirildiğini aktaran Demir, henüz Deniz Karakol konseptinin tedarikine yönelik bir girişim olmadığını belirtti.
Demir’in Defence Turk ile gerçekleştirdiği söyleşiden AKSUNGUR İHA ve Deniz Karakol konsepti ile ilgili olarak öne çıkan satırlar şu şeklide:
…AKSUNGUR diğer projelerin aksine şöyle gelişen bir proje oldu; inisiyatif alınıp geliştirilen, ANKA platformunu çok hızlı dönüştürüp çok ucuz, belki onda bir maliyetle geliştirilen ve ihtiyaç makamından önce kabiliyetlerinin oluşturulup ihtiyaç makamının önüne özellikleri, faydalı yükleri, silahları belli bir şekilde sunulacak bir model oldu.
Bu, savunma sanayiinde pek alışılmadık bir model. TUSAŞ’taki arkadaşlar da sağolsun, inisiyatif almaktan çekinmediler. Bu uçağın yapacağı görevleri söylediğimizde uçağa talip olanlar çıkacak. Zaten çıkmaya da başladı. Aslında, başlangıcı “Ukrayna’dan ihracat alabilir miyiz?” şeklinde başlayan bir projeydi. Ukrayna biraz geri kalınca, onlar da kendi iç dinamiklerinde devam ettirdiler.
Söyleşiyi buraya tıklayarak Defence Turk Dergisinden okuyabilirsiniz.
İlgili Olarak
Deniz Havacılığında Yükselen Konsept: İnsansız Karakol Uçakları
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.