ROKETSAN ATMACA GPS’den bağımsız, kendi iç ataletsel navigasyon ünitesiyle atıldı ve başarılı oldu.
Roketsan’da T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunuldu.
ATMACA gemisavar füzesinin son testleri ile ilgili bilgi verilen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Demir ATMACA’nın muadilleri veya rakiplerinden daha iyi olduğunu belirtti. Motordaki dışa bağımlılığın bitirilmesi için çalışıldığını belirten Demir “önümüzdeki yıl yerli seyir füzesi motorlarının sistemler üzerinde kullanıldığını göreceğiz.” dedi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in açıklamaları şu şekilde:
ATMACA’nın sona yakın testlerinden biri daha yapıldı. O testte çok başarılı geçti. Bu sondan bir önceki testti ATMACA’nın. Bir test daha kaldı. Ama sona geldik demektir. Arkadaşlarımızla şimdi de konuştuk seri üretim faaliyetlerini bir yandan başlamalarını bekliyoruz.
Ülkemizin ilk deniz füzesi Atmaca’nın en zor testlerinden birini geride bıraktık. #Atmaca, GPS’den bağımsız, kendi iç ataletsel navigasyon ünitesiyle atıldı ve başarılı oldu. Son olarak harp başlığıyla yapacağımız teste hazırlanıyoruz, yakında seri üretim başlıyor.🚀@roketsan pic.twitter.com/ShrDw6YWUl
— İsmail Demir (@profismaildemir) September 29, 2020
Bir ürünün olgunlaşması kalifiye olması 2-3 test ile olmuyor. Bugün geliştirilen sistemlerden 50’ye yakın testin yapıldığı sistemlerimiz var olgunlaşma aşamasına kadar. Bu açıdan bir ürünün bir test ile yapılıp yayınlanması kamuoyunda ürün olduğu gibi anlaşılabiliyor. Ürün kalifikasyon denen bir süreç var. Çünkü ürününüzü teslim ettiğinizde kullanıcı makanım bunu gönül rahatlığıyla kullanabilmesi gerekiyor.
ATMACA yanında oradan türetilmiş kara-kara seyir füzeleri, şu anda havadan karaya seyir füzeleri var onların başka versiyonları çalışılıyor. Sadece bu deniz üstü değil deniz altı torpido sistemlerinin de Roketsan bünyesinde çalışıldığını belirtmek isterim.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci toplantıda yaptığı konuşmasında özellikle son testte yapılan GPS’siz uçuşun önemine vurgu yaptı. Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’nin açıklamaları şu şekilde:
Bu test aslında ATMACA’nın en zor koşullarda test edilmesi içeren bir senaryoydu. GPS bağımsız sadece kendi ataletsel navigasyon ünitesiyle hedefin çok ciddi hesap eden net olarak kullanıldığı bir profildedir. Bu elektronik harbin çok yoğun olduğu ortamlarda da aslında ATMACA’nın üzerindeki çok kısıtlı bir navigasyon faaliyetle etkinliklerin net olarak ölçüldüğünün göstergesi oldu. Dışarıdan herhangi bir müdahale olduğu, elektronik karıştırma olduğu durumlarda ATMACA en zorlu senaryolara bu şekilde hazırlanıyor. Buradaki testin önceliği dediğim gibi GPS’in kapalı olduğu diğer navigasyon üniterlerine bağlı hiçbir ilave güç olmadan sadece kendi içerisindeki ataletsel navigasyon ve kendisini götürdüğü bir senaryoydu.
Gerçekleştirilen bu testte ATMACA’nın harp başlığı bulunmuyor. Son testte harp başlığı ile test edildikten sonra ATMACA seri üretime hazır olacak.

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.