ROKETSAN, SAHA EXPO 2024’te kamyonet üstü CİRİT sistemi PUSU’yu sergiledi.
SAHA EXPO 2024 fuarında ROKETSAN, 8. nesil Toyota Hilux üzerine entegre edilmiş 70 mm lazer güdümlü füze CİRİT ile yeni bir kamyonet üstü sistem PUSU’yu tanıttı. Bu bağlamda ROKETSAN, maliyetin ve hareketliliğin önemli faktörler olduğu askeri operasyonlar için daha düşük maliyetli bir seçenek sunmayı amaçlamakta.
Geçtiğimiz günlerde Defence Turk YouTube hesabında Ağ Merkezli Sohbetler’in “ROKETSAN Levent ve KÜSS: Hava Savunma Konseptinde Yenilikler” başlığıyla gerçekleştirilen yayınında kamyonet üstü CİRİT sistemi PUSU’nun Ateş Serbest Tatbikatı’nda ilk kez sergilendiğine değinilmişti. Bu hususta değerlendirmelerde bulunan Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Mehmet Küçük, sistemin diğer zırhlı araçlarla olan boyut ve saha kabiliyetinin farklarına değinirken küçük bir araçla uzun menzil bir kabiliyet elde edilmesine de vurgu yapmıştı.
Yurt dışında bu tarz kaide üstü lazer işaretleme ile İHA’lara yönelik önleme operasyonlarının gerçekleştirildiğine dikkat çeken Fatih Mehmet Küçük, bahse konu sistemlerin de Türk savunma sanayii tarafından ileride hayata geçirilebilecek projeler olduğuna değinmişti. Ayrıca sistemin askeri personellere ek olarak yurt içi güvenlik operasyonlarında emniyet personeli gibi farklı kullanıcı gruplarına da hizmet verebilecek olması dikkat çekebilecek özellikleri arasında.
Army Recognition’un haberine göre teknik araç olarak da adlandırılan bu standart dışı taktik araç, 2024 yılının Temmuz ayında Nijeryalı yetkililerin ziyareti sırasında sunuldu. Bu yeni konfigürasyonda, Toyota Hilux’un kasası üzerinde 4 adet CİRİT füzesi ve 1 adet taret bulunmakta. Aracın kabininin üstüne ASELSAN’ın Karakurt elektro-optik ve kızılötesi (EO/IR) sistemi yerleştirilmiş olup hedef tespiti için 1 adet lazer işaretleyici bulunmaktadır. Bu EO/IR sistemi, aracın hedefleri tespit etme ve onlara karşı etkili olma kabiliyetini artırırken daha pahalı ve ağır silahlı sistemler yerine daha maliyet etkin bir seçenek sunmakta.
CİRİT füzesi halihazırda T129 ATAK helikopteri, ULAQ insansız deniz aracı (USV) ve KAPLAN aracı gibi çeşitli platformlarda kullanılmaktadır. Füze çeşitli muharebe ortamlarında da kendini kanıtlamış durumdadır. Ayrıca ROKETSAN’ın bu yeni konfigürasyonu, diğer ülkelerdeki benzer konseptlerle de örtüşmektedir. Örneğin ABD, APKWS II lazer güdümlü füzeleri sivil veya ticari olarak temin edilebilen araçlardan fırlatılan VAMPIRE sistemini geliştirmiştir. Her iki sistem de nispeten basit platformlar kullanarak gelişmiş silah sistemlerinin entegre edilmesi fikrine vurgu yapmaktadır, bu da özellikle zırhlı araçların maliyetinin yüksek olduğu durumlarda uygun maliyetli ateş gücü sağlamaktadır.
İlgili Olarak
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı