İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO’24 Fuarı’nda MKE üretimi MPT-55 ailesinin yeni üyesi tanıtıldı.
İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO’24 savunma sanayii fuarında MKE yeni geliştirdiği sistemlerle boy gösterdi. Bunlardan birisi de MPT-55 ailesine yeni giren MPT 55K A1 piyade tüfeği oldu. Yeni geliştirilen MPT 55K A1 piyade tüfeği ile MPT-55 ailesi de genişlemiş oldu.
MPT-55K A1 piyade tüfeğinin tanıtılmasıyla birlikte MPT-55 ailesinde yer alan tüfeklerin sayısı 3’e çıkmış oldu. MKE tarafından geliştirilen MPT-55 ailesinde halihazırda MPT-55 ve MPT-55K tüfekleri yer alıyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın talebi doğrultusunda özellikle komando birliklerinde birliklerinde kullanılmak maksadıyla yeni nesil 5,56x45mm kalibre piyade tüfeği tasarım çalışmaları Temmuz 2015’te başlamıştı. Ağustos 2016’da ise MPT-55 ve MPT-55K için Milli Savunma Bakanlığı tarafından onaylı “Ürün Kalifikasyon Sertifikası” alınmıştı.
MPT-55 piyade tüfeği
MPT-55 Milli Piyade Tüfeği, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacına binaen özgün, muharebe ortamında, gece ve gündüz, her turlu arazi ve hava şartlarında hizmet eden, “gaz geciktirmeli döner başlı kilitlemeli sistem” ile çalışan bir piyade tüfeğidir. MKE’nin öz kaynaklarıyla Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanan ve üretilen, tüm sınai ve fikri mülkiyeti MKE’ye ait olan bu tüfek, özellikle meskun mahal çatışmalarında, komando birliklerinde kullanılabilecek etkili bir yeni nesil piyade tüfeğidir.
5,56×45 mm kalibreye sahip olan tüfek uzun namlulu versiyonu MPT-55 olarak adlandırılmaktadır. Uzun namlulu versiyonda namlu uzunluğu 368,5 mm ve silahın toplam ağırlığı 3300 gramdır. Dakikada 850 atım sayısına ulaşan MPT-55 yarı otomatik ve tam otomatik olmak üzere iki atış moduna sahiptir. Silah 30 fişek kapasiteli plastik kompozit şarjörlüdür ve üzerinde her türlü optik sistemin takılabileceği üniversal pikatini ray sistemi mevcuttur.
MPT-55K piyade tüfeği
MPT-55’in kısa versiyonu olarak MPT-55K modeli geliştirilmiştir. Kısa namlulu versiyonun namlu uzunluğu 279,4 mm, silahın toplam ağırlığı 3000 gramdır. 2017 yılında seri üretimine başlanan tüfek 30 NATO testini başarıyla tamamlamış bulunmakta. Yarı otomatik veya tam otomatik atış imkanına sahip MPT-55K, gaz piston hareketli döner başlı kitlemeli mekanizmayla çalışmakta olup 400 metre etkili menzile sahiptir.
Oldukça isabetli atışlar yapılabilmesini sağlayan tüfek, mermileri 4 MOA’lık dağılımla hedef üzerinde toparlayabiliyor. Öte yandan tüfek üzerine her türlü optik sistemin takılabileceği evrensel pikatini ray sistemine sahiptir. Ayrıca hem sağ hem sol el ile kullanımı için çift taraflı; emniyet, mekanizma ayaklama ve şarjör mandallarına sahip.
MPT-55K A1 piyade tüfeği
Bu yeni model ise MPT-55’in yenilenmiş bir versiyonu olarak geliştirilmiştir. MPT-55’e göre el kundaklarında değişikliğe gidilmiş olup bu versiyonda M-LOK versiyonlar tercih edilmiştir. Bu özellikle birlikte Türkiye’de gelişen iç pazar ile birlikte çok farklı aksesuarlar M-LOK ile uyumlu olduğu için daha kolay bir şekilde silaha monte edilebilmektedir. Aynı zamanda tüfek, üzerinden istenildiği zaman rayları söküp silahı da hafifletme imkanını da sunmaktadır.
MPT-55’e göre değişen bir başka nokta ise dipçik kısmında görülmekte. Bu doğrultuda dipçik üzerine kademe ayarı, QD askı kayışı noktası ve şok emici ped ön tarafta ise dipçik bitiminde yine bir QD askı kayışı noktası bulunmakta. MPT-55K A1’in sahip olduğu bu askı kayışı noktaları sayesinde silahın kullanıcıya göre daha rahat optimize edilmesine olanak sağlamaktadır. Buna ek olarak silahın ön tarafı incelendiğinde gezin gaz bloğu üzerinde konumlanmış durumda olduğu görülmektedir. Öte yandan gövdesi MPT-55 ile aynı özellikleri taşıyan MPT-55K A1, tetik tertibatında da ortak özelliklere sahiptir.
MPT-55 serisinde farklı namlu boylarında yeni tüfeklerin geliştirme / test çalışmaları devam ediyor. Tüm MPT-55 ailesinde, KNT-76J modelindeki gibi M-Lok el kundağı, yeni dipçik ve bipod tutamak tercih edildi. Nihayetinde MPT-55 serisi 5 farklı modele sahip olacak.
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı