Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA gemisavar füzesi ile KARAOK kısa menzilli at-unut tipi tanksavar füzesi 2022’de TSK envanterine girecek
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2021 yılı değerlendirmesi ve 2022 projelerini aktarmak üzere Ankara’da televizyon ve gazete temsilcileri ile bir araya geldi. 2022 yılı hedefleri anlatan SSB Başkanı Demir, ROKETSAN tarafından ATMACA gemisavar füzesi ile KARAOK tanksavar füzesinin ilk kez envantere gireceğini açıkladı. Geçtiğimiz aylarda Demir ATMACA’nın teslimatlarına başlandığını ifade etmişti.
Roketsan’ın 2016 yılında çalışmalarına başladığı KARAOK’un 2022 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırılması hedefleniyor. Roketsan’ın tanksavar füze ailesi, Tek Er Tarafından Kullanılan Kısa Menzilli At-Unut Tipi Tanksavar Silahı KARAOK ile genişliyor. KARAOK; hava hücum, hava indirme ve amfibi harekâtta, komando ve piyade taburlarının zırhlı ve mekanize birliklerini, asgari 1 kilometre gibi kısa menzilde durdurma, geciktirme, kanalize etme ve imha etme görevlerinin, etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak.
Geliştirme süreci boyunca birçok atışlı testi yapılan ATMACA, Haziran 2021’de canlı harp başlıklı konfigürasyonu ile icra edilen testte de hedefi başarı ile imha etmişti. ATMACA’nın sözleşmesi imzalanan ve 2025’te envantere girmesi planlanan karadan karaya seyir füzesi ve denizaltıdan atılan gemisavar füzesi sürümleri için çalışmalar devam ediyor.
Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yeteneklerini bünyesinde barındırıyor. Bunlarla birlikte ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde de sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor. Küresel Konumlandırma Sistemi, Ataletsel Ölçüm Birimi, Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine doğru yol alan ATMACA, hedefini yüksek doğrulukla bulabilmek için aktif radar arayıcısını kullanıyor.
220 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan ATMACA, görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturuyor. ATMACA’nın; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal kabiliyetlerinin ardında ise sahip olduğu gelişmiş ve modern veri bağı (data link) yer alıyor. Buna ek olarak görev profilini sunabilen sistemde; hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları da mevcut.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.