T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2021 yılı değerlendirmesi ve 2022 projelerini aktarmak üzere Ankara’da televizyon ve gazete temsilcileri ile bir araya geldi. 2022 yılı hedefleri anlatan SSB Başkanı Demir, Yeni Tip Denizaltı Projesinde 2. Denizaltı olan Hızır Reis’in havuza çekileceğini açıkladı. Hızır Reis denizaltısının 2021 yılında havuza çekilmesi planlanıyordu ancak çeşitli sebeplerde dolayı 2022 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Milli Savunma Bakanlığı Gölcük Tersanesi tarafından inşa edilmeye devam eden proje kapsamında havadan bağımsız tahrik sistemine sahip 6 adet Type-214 sınıfına ait denizaltının çalışmaları yürütülüyor. Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek denizaltılar tasarımsal olarak Almanya’nın Type-214 denizaltılarını esas alıyor. Bu kapsamda inşa edilecek denizaltılar TCG Piri Reis, TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TCG Seydiali Reis ve TCG Selman Reis isimlerini alacak.
Proje kapsamında inşa edilen 1. denizaltı olan Piri Reis’in suya indirileceği ve 2. denizaltı olan Hızır Reis’in havuza çekileceği Ocak 2021’de açıklanmıştı. Söz konusu açıklamaya, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yayımlanan Türk Savunma Sanayii 2021 Hedefleri videosunda yer verilmişti.
Reis Sınıfı Denizaltı Projesi (Type-214 TN)
Uluslararası literatürde Type-214TN (Turkish Navy) olarak geçen denizaltılar ilk olarak Cerbe Sınıfı olarak adlandırılmışlardır. Revizyon sürecinden sonra bugünkü adı olan Reis Sınıfı olarak adlandırılmaya başlanmışlardır. Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanmaktadır. Reis sınıfı denizaltı tedarik projesi Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatılmıştır.
Sınıfının ilk denizaltısı olan TCG Piri Reis (S-330) denizaltısının havuza indirilmesi 22 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. TCG Piri Reis denizaltısının bundan sonraki aşamada havuzda donatım faaliyetleri devam edecek ve denizaltı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek. TCG Piri Reis tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle TCG Hızır Reis’in denizaltısına odaklanılacaktır.
Her bir denizaltının teslimi; 42 ay inşa ve donatım, 9 ay Liman Kabul Testi (HAT) ve 11 ay Deniz Kabul Testi (SAT) olmak üzere 62 ay sürecektir. Diğerleri de 12 ay ara ile teslim edilecektir. İlk denizaltı 2022, diğer 5 tanesi de 12’şer aylık fazlarla olmak üzere 2027’de tamamlanacaktır. İnşa ve detay dizayn faaliyetleri eş zamanlı olarak yürütülmektedir.
Yeni Tip Denizaltı Projesi
Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip Denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanan proje ile denizaltı inşası, entegrasyonu ve sistemleri konusunda bilgi birikimi ve tecrübe oluşturulması planlanmıştır.
Reis Sınıfı Denizaltı Genel Özellikler:
- Uzunluk: 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)
- Tekne diş çapı: 6,3 m
- Yükseklik: 13,1 m (periskoplar hariç)
- Su altı (dalış durumda) deplasman: 2.013 ton
- Hız (satıhta): 10+ knot
- Hız (dalış durumda): 20+ knot
- Mürettebat: 27
İlgili olarak
Denizaltıların milli savaş yönetim sistemi MÜREN 2022’de hizmete girecek
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.