Rusya, bombardıman uçaklarını Su-57 savaş uçaklarında kullanılan haberleşme platformunu temel alarak donatacak.
İki Rus bombardıman uçağı Tu-160M2 ve Tu-22M3M, Su-57 beşinci nesil avcı uçağının iletişim sistemleri temel alınarak geliştirilen sistemler ile donatılacak. Ruselectronics Group’un (devlet yüksek teknoloji şirketi Rostec’in bir parçası) basın ofisi TASS’a verdiği demeçte, “Sistem, Su-57 beşinci nesil avcı uçağı için oluşturulan iletişim platformu kullanılarak geliştirildi. Başlıca avantajları olarak, yüksek güvenilirlik, hızlı bilgi aktarımı, düşük ağırlık ve enerji verimliliği ile karakterizedir, sistemi oluştururken ortaya konan teknik çözümler, yazılımı yükselterek teknik işlevselliğini hızla geliştirmeye yardımcı oluyor.” dedi.

Tu-160, Sovyetler Birliği’ndeki Tupolev Tasarım Bürosu tarafından 1970’lerde tasarlanan bir Sovyet dönemi stratejik bombardıman uçağıdır. Şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en ağır Mach 2+ süpersonik askeri uçaktır. 2008’de iki Tu-160 bombardıman uçağı, Murmansk’tan Venezuela’ya ilk transatlantik uçuşunu bir eğitim görevi için yaptı. Haziran 2010’da, iki Rus Tu-160 bombardıman uçağı, 18.000 km’lik uçuş menzilini kapsayan 23 saatlik rekor bir devriye turunu tamamladı. Bombardıman uçakları, Rusya sınırlarından Kuzey Kutup ve Pasifik Okyanusları üzerinden uçtu ve sonunda Volga bölgesindeki Engels üssüne indi.

Tupolev, Mart 2013’te Tu-160 bombardıman uçağı için modernize edilmiş aviyonik kompleksinin tezgah testlerini tamamladı. Yükseltilmiş havadan radar ve navigasyon ekipmanına sahip bir Tu-160 uçağı ilk uçuşu 16 Kasım 2014’te gerçekleştirdi ve Aralık 2014’te Rus Hava Kuvvetleri’n de hizmete girdi. Tu-160M2, Tu-160’ın yükseltilmiş bir versiyonudur. 2015 yılında Moskova, Tu-160M2 üretimine başlanacağını duyurdu. Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, Ocak 2019’da birliklerin 2023’e kadar dört yeni Tu-160M2 stratejik bombardıman uçağı alacağını söyledi. Tu-22M3M, Tupolev Aircraft Company tarafından önemli ölçüde geliştirilmiş savaş yetenekleriyle eş zamanlı olarak Tu-22M3M seviyesine yükseltildi.
Şimdi her iki stratejik bombardıman uçağı, Su-57 beşinci nesil avcı uçağı platformuna dayalı iletişim sistemleriyle donatılacak. Basın ofisi, “Sistem, uçuş testleri aşamasından geçiyor ve yüksek operasyonel özellikler gösteriyor.” dedi. Buna ek olarak, Tu-22M3M süpersonik bombardıman uçağının ikinci prototipi, bu yılın başlarında dördüncü bir test uçuşu sırasında hipersonik hızlarda denemelere tabi tutuldu.
Tu-22M3M, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 2018 yılında ilk kez tanıtılan nükleer savaş başlığı taşıma kapasiteli, 10 Mach hıza erişebilen Kh-47 “Kinzhal” füzesi ile uyumlu, halihazırda faaliyet gösteren birkaç Rus uçağından biridir.


Lisans ve yüksek lisans eğitimini makine mühendisliği alanında tamamlayan Ekrem Arslan Cad & Cae alanında profesyonel olarak özel sektörde çalışmalarına devam etmektedir, savunma sanayi alanında özellikle yeni geliştirilen sistemlerin mekanik tasarımları üzerine ilgi duymaktadır.