Rusya’nın Irak Büyükelçisi Maksim Maksimov, Moskova’nın, Irak S-400’ler için resmi bir talepte bulunduktan sonra Bağdat’a S-400 hava savunma füze sistemleri sağlamaya hazır olduğunu söyledi.
Irak merkezli Alahad TV’de Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre Maksim Maksimov, “Rus tarafı şimdiye kadar bu konuda resmi bir talep almamıştır. Kuşkusuz ki, son gelişmeler ile hava füze savunma sistemleri, özellikle de S-400 sistemine olan ilgiyi artırdı.” dedi. Maksimov, “Ayrıntıları belirlemek için henüz çok erken. Bu nedenle, Rusya’ya böyle bir teklifte bulunduklarında Iraklıların isteğini yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu açıklama, Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesinin Irak Başbakanı Adel Abdul-Mehdi’ye bu ayın başlarında uzun menzilli, karadan havaya füze savunma sisteminin satın alınmasını talep ederek kapsamlı bir çalışma yapılması talebinin ardından geldi.
Komite üyesi Badr al-Ziyadi, 18 Nisan’da Irak resmi gazetesi Al Sabaah’a verdiği demeçte, “Komite, Başbakana kapsamlı bir çalışma sundu ve S-400 hava savunma sisteminin satın alınması için onay istedi. Konu, Irak Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı’ndaki ilgili rakamlarla zaten tartışıldı ve şimdi başbakanın anlaşması bekleniyor.” şeklinde açıklamada bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri Irak’ı Rusya ile askeri işbirliğini genişletmesine yönelik ve özellikle S-400 hava savunma füze sistemleri olmak üzere “gelişmiş” olarak tabir edilen bu sistemlerin satın alınmasına yönelik yapılacak anlaşmaların sonuçları olacağı konusunda uyardı.
Eski ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert 22 Şubat 2018’de Washington’un Amerika’nın Düşmanlarını Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası’nın (CAATSA) önemini ve Moskova ile yapılacak anlaşmalar sonrasında ortaya çıkabilecek olası sonuçları açıklamak için Irak dahil birçok ülke ile temasa geçtiğini söylemişti. 2 Ağustos 2017’de ABD Başkanı Donald Trump, İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya yönelik CAATSA yaptırımlarını imzalamıştı.
Bölgede S-400 Hava Savunma Sistemini Satın Almak İsteyen Tek Ülke Irak Olmadı
2019’da Bloomberg’in aktardığına göre Rusya, İran’dan gelen S-400 hava savunma sistemi satın alma talebini reddetmişti. Sebep olarak bu satışın Orta Doğu’da daha fazla gerginlik yaşatacağından endişe duyulduğu belirtilmişti.
Daha önce basına yansıyan notlara göre Rusya İran’ın çeşitli savaş uçağı satın alma taleplerini de hassas güç dengesi sebebiyle reddetmişti. Bunun ile birlikte siyasi nedenler başta olmak üzere çeşitli sebepler dolayısı ile Suudi Arabistan ve Katar’ın S-400 hava savunma sistemi ile ilgilendiği hatta satın almak istediği biliniyor.
Türkiye ve S-400
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 15 Ocak tarihindeki ifadelerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri Rus menşei S-400 sistemlerinin göreve hazır hale getirilmesine dair çalışmalarını sürdürülüyordu. Süreç Nisan veya Mayıs 2020 tarihinde tamamlanmış olacaktı.
Türkiye ve Rusya Eylül 2017 tarihinde 2.5 milyar dolar tutarında S-400 tedarik anlaşması imzalamıştı. İlk parti teslimatları Haziran 2019 tarihinde havadan nakliyat yoluyla gerçekleştirilmişti.
S-400
S-400 Triumf (NATO: SA-21 Growler), 2007 tarihinde Rus Ordusu’nun envanterine katılan gelişmiş bir hava savunma sistemi. Hava araçları, seyir füzeleri, birtakım balistik füzeler ile beraber yer hedeflerine karşı tasarlandı. TASS’ın beyanına göre S-400, 35 km irtifa ve 400 km uzaklıktaki hedeflere angaje olabiliyor.
İlgili İçerikler
Ansiklopedi
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.